A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Податкова інформує

Дата: 16.02.2022 08:32
Кількість переглядів: 456

Порядок здійснення авторизації на ПРРО з операційною системою Android 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі надає роз'яснення щодо здійснення авторизації на ПРРО з операційною системою Android. 
Для авторизації на ПРРО з операційною системою Android необхідно виконувати дії відповідно до інструкції «Програмне забезпечення реєстрації фіскальних чеків «ПРРО Каса» (Android). Керівництво користувача» (далі – Інструкція), яка знаходиться в архіві із завантаженим програмним забезпеченням «Програмний реєстратор розрахункових операцій».
Згідно з Інструкцією при вході в програму необхідно:
ввести пароль секретного ключа до сертифікату кваліфікованого електронного підпису, зареєстрованого в Електронному кабінеті і встановленому на пристрої;
вибрати господарську одиницю (точку продажу). Перелік господарських одиниць і ПРРО відображаються відповідно до вибраного сертифіката згідно з налаштуванням для цього сертифікату в Електронному кабінеті;
вибрати номер ПРРО. Оператор не може працювати з вибраним ПРРО, якщо для цього ПРРО відкрито зміну іншим оператором.
Якщо виконується перший вхід до системи і довідник номенклатури не налаштований, то перед тим, як приступити до роботи, слід заповнити довідник номенклатури.
Із зазначеною інформацією можна ознайомитись у розділі 109.20 загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, розміщеного за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/ . 
Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».
Пресслужба Головного управління 
ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


На період ремонту РРО слід використовувати КОРО або резервний РРО 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо терміну використання книги обліку розрахункових операцій (КОРО) або резервного реєстратора розрахункових операцій у разі виходу з ладу РРО. 
Відповідно до ст. 5 Закону України від 06 липня 1995року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі − Закон № 265) на період виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій та здійснення його ремонту або у разі тимчасового
(не довше 7 робочих днів) відключення електроенергії, проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО.
Пунктом 2 ст. 14 Закону № 265 передбачено, що у разі виходу з ладу РРО центри сервісного обслуговування зобов’язані забезпечити відновлення його роботи протягом 7 робочих днів.
У разі, якщо центр сервісного обслуговування не забезпечив гарантійний ремонт РРО не пізніше сьомого робочого дня з дня прийняття в ремонт РРО, слід ввести в експлуатацію належним чином зареєстрований на суб’єкта господарювання резервний РРО (п. 4 ст. 14 Закону № 265).
Із зазначеною інформацією можна ознайомитись у розділі 109.09 загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, розміщеного за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.
Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».
Пресслужба Головного управління 
ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

Чи зобов’язані музеї при продажу квитків застосовувати РРО або ПРРО?

В Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідають на питання платників податків.
Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (далі – ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок (далі – РК).
Норми встановлені п. 1 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).
Згідно з п. 4 ст. 9 Закону № 265 суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють продаж квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів, мають право не застосовувати РРО та/або ПРРО та РК.
Статтею 1 Закону України від 29 червня 1995 року № 249/95-ВР «Про музеї та музейну справу» визначено, що музеї – це науково-дослідний та культурно-освітній заклад, створений для вивчення, збереження, використання та популяризації музейних предметів та музейних колекцій з науковою та освітньою метою, залучення громадян до надбань національної та світової культурної спадщини.
У разі віднесення музеїв до категорії культурно-спортивних і видовищних закладів, на таких суб’єктів господарювання поширюється норма п. 4 ст. 9 Закону №265 щодо незастосування РРО та/або ПРРО та РК.
При цьому такі суб’єкти господарювання не звільняються від видачі інших розрахункових документів та ведення їх обліку у порядку, встановленому відповідними відомчими нормативними документами.
Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 109.03 за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.
Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» (https://t.me/infoTAXbot).

Пресслужба Головного управління 
ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


РРО при здійсненні роздрібної торгівлі на ринках, ярмарках не застосовується, якщо не перевищується граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що відповідно до п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.
Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.
Згідно з п. 3 зазначеного переліку суб’єкти підприємницької діяльності мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО та/або ПРРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при здійсненні роздрібної торгівлі на ринках, ярмарках (за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, палаток, павільйонів, приміщень контейнерного типу).
Пунктом 2 Постанови № 1336 встановлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим, зокрема, для роздрібної торгівлі на ринках, ярмарках (за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, палаток, павільйонів, приміщень контейнерного типу) – 500 тис. грн. на один суб’єкт господарювання.
При цьому відповідно до п. 2 додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 07 лютого 2001 року № 121 «Про терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій» із змінами та доповненнями у разі перевищення граничного розміру розрахункових операцій, суб’єкт господарювання зобов’язаний в місячний термін з дати перевищення річного обсягу розрахункових операцій зареєструвати РРО та/або ПРРО та проводити розрахунки з застосовуванням РРО або ПРРО.
Із зазначеною інформацією можна ознайомитися в розділі 109.04 загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, розміщеного за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.
Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».
Пресслужба Головного управління 
ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


Чи застосовувати РРО при наданні послуг з ремонту квартир?
Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо застосування РРО/ПРРО суб’єктами господарювання під час здійснення ремонту квартир.
Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року №1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (Постанова № 1336) затверджений Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (Перелік № 1336).
Згідно з п. 11 Переліку № 1336 суб’єкти господарювання – фізичні особи – підприємці, які провадять господарську діяльність (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та не використовують працю найманих осіб, мають право проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та/або програмних РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при наданні побутових послуг з ремонту та встановлення побутових машин і приладів, радіоелектронної апаратури, телеантен, ремонту і складання меблів, прибирання квартир, догляду за дітьми, хворими та людьми похилого віку, фотографування, ремонту квартир, приготування їжі, прання білизни, хімічного чищення, ремонту взуття, швейних та трикотажних виробів, виробів текстильної та шкіряної галантереї, металевих виробів.
Пунктом 2 Постанови № 1336 передбачено, що для форм і умов проведення діяльності, визначених п. 11 Переліку № 1336, граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не встановлюється.

Детально ознайомитися з цим та іншими роз’ясненнями з питань оподаткування можна в ЗІР: 109, який розміщено на вебпорталі ДПС України.
Пресслужба Головного управління 
ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі
При здійсненні операцій, безпосередньо не пов’язаних з реалізацією товарів, робіт та послуг, РРО/ПРРО не застосовуються

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі доводить до відома, що при здійсненні операцій, безпосередньо не пов’язаних з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна, а саме операцій, доходи від яких включаються до складу інших операційних доходів або інших доходів, РРО або ПРРО і розрахункові книжки не застосовуються.
До складу інших операційних доходів включаються суми інших доходів від операційної діяльності підприємства, крім чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), зокрема: дохід від операційної оренди активів; дохід від операційних курсових різниць; відшкодування раніше списаних активів; дохід від роялті, відсотків, отриманих на залишки коштів на поточних рахунках в банках, дохід від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій), необоротних активів, утримуваних для продажу, та групи вибуття тощо.
До складу інших доходів, зокрема, включаються дохід від реалізації фінансових інвестицій; дохід від неопераційних курсових різниць та інші доходи, які виникають у процесі господарської діяльності, але не пов’язані з операційною діяльністю підприємства.
При цьому суб’єкти господарювання проводять зазначені операції з оформленням прибуткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником, підпис яких може бути засвідчений відбитком печатки цієї/цього установи/підприємства (використання печатки не є обов’язковим).
Водночас, при проведенні розрахунків у готівковій формі за послуги з надання в оренду нерухомого майна, оплаті комунальних послуг, передбачених договором оренди, суб’єкти господарювання зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО.
Детальніше із зазначеною інформацією можна ознайомитися в розділі 109.03 загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, розміщеного за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.
Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».
Пресслужба Головного управління 
ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

Строк служби РРО встановлює його виробник 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі доводить до відома, що строк служби реєстраторів розрахункових операцій встановлює виробник цієї продукції. 
Відповідно до п. 2 Порядку технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2004 року № 601 із змінами і доповненнями, строк служби – строк, протягом якого виробник (постачальник) гарантує працездатність реєстратора розрахункових операцій, у тому числі комплектувальних виробів та його складових частин, збереження інформації у фіскальній пам’яті за умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів. 
Якщо виробником (постачальником) не встановлено строку служби (а це здебільшого стосується старих моделей касових апаратів), слід керуватися нормою щодо семирічного з моменту введення в експлуатацію, але не більше дев’яти років від дати випуску, строку служби апарата.
Детальніше із зазначеною інформацією можна ознайомитися в розділі 109.11 загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, розміщеного за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.
Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».
Пресслужба Головного управління 
ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь