A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Горностаївське відділення ФССУ інформує

Дата: 14.02.2022 09:50
Кількість переглядів: 271

Фото без опису

До уваги страхувальників.

 

Міністерство охорони здоров’я наказом від 4 лютого 2022 р. № 230 внесло зміни до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)», якими, зокрема скорочено тривалість як амбулаторно-поліклінічного, так і стаціонарного лікування.

«Раніше пацієнт мав перебувати на лікуванні 10 днів від дати появи симптомів або ж від дати взяття матеріалу на тестування. Повторне тестування на COVID-19 також могло проводитись не раніше 10 днів з часу появи симптомів чи першого позитивного тесту.  Тепер повторне тестування на наявність в організмі вірусу можна проводити через 5 днів від дати появи симптомів або отримання позитивного результату тестування методом ПЛР. Важливо, що йдеться лише про тестування методом ПЛР. Якщо людина отримала негативний ПЛР-тест та не має симптомів захворювання, то самоізоляцію можна завершувати. Також самоізоляцію можна завершувати за умови відсутності симптомів захворювання через 5 днів від дати їх появи або від дати отримання позитивного результату тестування».

Змінено й вимоги до повторного проведення тестування – відтепер підтвердженим вважається випадок COVID-19 без наявності симптомів, але який був підтверджений експрес-тестом на антиген. Основна умова – контакт із підтвердженим випадком COVID-19.

Раніше підтвердження експрес-тестами було достатньо лише для осіб, у яких були наявні симптоми COVID-19, для безсимптомних хворих необхідно було підтвердження ПЛР-методом.

Окрім того, в умовах «червоного» рівня епідемічної небезпеки відтепер будуть відстежуватися лише контакти високого ризику інфікування та тяжких наслідків захворювання. Контактами високого ризику вважатимуться члени сім’ї інфікованого, вразливі контактні особи за станом здоров’я, а також особи, які перебувають у закритих приміщеннях із високим ступенем ризику, як-от лікарні та установи довготривалого догляду. Ті, хто отримав повний курс щеплення та ревакцинацію, вважатимуться контактами низького ризику.

З метою запобігання непередбачених витрат з бюджету Фонду по неправомірно виданих (продовжених) листках непрацездатності застрахованим особам, які знаходилися на амбулаторно-поліклінічному та  стаціонарному лікуванні  з підтвердженою інфекцією (коронавірусною хворобою - COVID-19), пропонуємо терміново довести ці питання до відома страхувальників.

Крім цього, з метою продовження термінів (до 1 травня 2022 року) щодо впровадження інструменту контролю внесення змін до медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, МОЗ України Наказом  від 26.01.2022 року №171  вніс зміни до таких нормативно-правових актів МОЗ:  

  • Наказу від 01.06.2021 р. №1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки»;
  • Наказу від 17.06.2021 р. №1234 «Про затвердження Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності»;
  • Наказу від від 28.09.2021 р. №2086 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоровя України».

Тож до 1 травня лікарі зможуть виписувати паперові лікарняні, у випадках якщо:

  • потрібно продовжити чи закрити лікарняний листок, який видали в паперовій формі до 01.10.2021;
  • сплив термін (7 днів), протягом якого лікар може внести зміни до медичного висновку в Реєстрі медичних висновків електронної системи. У такому випадку рішення про видачу лікарняного приймає лікарсько-консультативна комісія медзакладу, а за її відсутності – головний лікар закладу;
  • дитину всиновлюють протягом 2 місяців з дати її народження, яку зазначили у свідоцтві про народження. Листок непрацездатності видають на підставі рішення суду про усиновлення та свідоцтва про народження;
  • виникли технічні проблеми з передачею даних і неможливо сформувати е-лікарняний протягом 7 днів з дати створення медичного висновку до усунення таких проблем.

Цей наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування  в "Офіційному віснику" №8 від 28.01.2022. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь