A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Горностаївське бюро правової допомоги інформує

Дата: 13.01.2022 08:48
Кількість переглядів: 378

Фото без опису

вул. Велика Куликoвська, 138,

м. Каховка, Херсонська обл., 74800, Україна

Т: (05536) 2-06-24, 2-06-29

E: kakhovka.kherson@legalaid.ks.ua

 

www.kherson.legalaid.gov.ua

 

вул. Покровська, 172, смт. Горностаївка

Херсонська область, Україна, 74600

Т: (05544) 4-10-93

E: hornostaivske@legalaid.ks.ua

 

www.legalaid.gov.ua

 
  Фото без опису
 

 

 

Каховський

місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

 «Горностаївське бюро правової допомоги»

 

 

 

Рубрика “Безоплатні поради юриста”.

 

Шановні мешканці Горностаївської ОТГ.  Горностаївське бюро правової допомоги продовжує онлайн-рубрику “Безоплатні поради юриста”.  Тема сьогоднішньої консультації: «Що робити водієві, який потрапив у  дорожньо-транспортну пригоду(ДТП)?».

 

Щодня на дорогах нашої держави стаютьсявелика кількість дорожньо-транспортних пригод і в них гинуть та травмуються люди. Скоєння ДТП внаслідок порушення правил дорожнього руху є дуже розповсюдженим в Україні явищем і такі дії входять до категорії найбільш поширених правопорушень.

 

Сьогодні,  хочемо приділити увагу таким питанням:

 

1. Поняття   дорожньо-транспортна пригода .

2. Обов'язки водія при вчиненні  дорожньо-транспортної пригоди.

3. Відповідальність водіїв у разі ДТП.

 

 

 

1. Поняття   Дорожньо-транспортна пригода

 

 Дорожньо-транспортна пригода — це подія (небезпечний випадок), що сталася під час руху дорожнього транспортного засобу, унаслідок якої загинули або травмовані люди чи завдані матеріальні збитки.

 

 

2. Обов'язки водія при вчиненні  дорожньо-транспортної пригоди.

 

Правил дорожнього руху зобов'язує учасників ДТП:

1) негайно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди;

2) увімкнути аварійну сигналізацію і встановити знак аварійної зупинки;

3) не переміщати транспортний засіб і предмети, що мають причетність до пригоди;

4) вжити можливих заходів для надання домедичної допомоги потерпілим, викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги 103;

5) повідомити про дорожньо-транспортну пригоду орган чи уповноважений підрозділ Національної поліції — 102, записати прізвища та адреси очевидців, чекати прибуття поліцейських;

6) вжити всіх можливих заходів для збереження слідів пригоди, огородження їх та організувати об'їзд місця пригоди.

 

Увага!!!!!

Ні в якому разі не слід:

1) залишати місце пригоди. Такі дії можуть розглядатися як визнання вашої вини. Крім того, якщо внаслідок ДТП є постраждалі люди, то залишення їх в небезпеці і не надання медичної допомоги може бути кваліфіковано як злочин за ст. 135 КК України.

2) до проведення медичного огляду не вживати без призначення медичного працівника алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів.

 

3. Відповідальність водіїв у разі ДТП.

За порушення правил дорожнього руху водії  можуть бути притягнені до адміністративної та кримінальної відповідальності.

У разі, якщо настало ДТП і водій одного з транспортних засобів є винуватим (а це трапляється завжди, хтось є винуватим), то можливе настання деяких видів кримінальної відповідальності. І у найгіршому випадку настає кримінальна відповідальність, передбачена ст.286 КК України.

Українським законодавством також передбачено адміністративну відповідальність за скоєння ДТП.

Відповідно до частини першої статті 2 Кодексу цивільного захисту України, дорожньо-транспортна пригода - подія, що сталася під час руху дорожнього транспортного засобу, внаслідок якої загинули або зазнали травм люди чи заподіяна шкода майну.

Кримінальна відповідальність за ДТП (дорожньо-транспортну пригоду)

Кримінальна відповідальність за ДТП передбачена ст.286 Кримінального кодексу України. Згідно з останньою, злочином є порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, лише у випадку, якщо такі дії спричинили:

- середньої тяжкості тілесне ушкодження потерпілому;

- тяжке тілесне ушкодження потерпілому;

- смерть потерпілого або кількох потерпілих

Необхідно відзначити, що для притягнення до кримінальної відповідальності за ДТП не має значення чи є у водія права на управління транспортним засобом, чи не має таких прав. Крім того, існує важливий нюанс: під час навчальної їзди в автомобілях з подвійним управлінням, до відповідальності притягається не учень, а інструктор, який здійснює навчання і перебував поряд з водієм в момент ДТП.

Законом передбачені такі покарання за вчинення ДТП в рамках притягнення до кримінальної відповідальності:

1) у випадку спричинення потерпілому середньої тяжкості тілесного ушкодження одне з таких покарань: штраф в розмірі від 3 400 до 8 500 гривень (200 – 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), виправні роботи на строк до 2 років, арешт від 1 до 6 місяців, обмеження волі на строк від 1 до 3 років (також в якості додаткового покарання може бути призначено або не призначатися позбавлення права керувати транспортними засобами на строк від 1 до 3 років);

2) у випадку спричинення тяжкого тілесного ушкодження або смерті потерпілому: позбавлення волі на строк від 3 до 8 років (також в якості додаткового покарання може бути призначено або не призначатися позбавлення права керувати транспортними засобами на строк від 1 до 3 років);

3) у випадку спричинення загибелі кількох осіб: позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з обов’язковим позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 1 до 3 років.

Необхідно зазначити, що при призначенні покарання істотне значення має думка потерпілого що виду і розміру покарання, який необхідно призначити винуватцю ДТП.

Адміністративна відповідальність за ДТП (дорожньо-транспортну пригоду)

У випадках, коли в наслідок ДТП не було заподіяно середньої тяжкості чи тяжких тілесних ушкоджень або смерті особи (тобто відсутні наслідки, необхідні для притягнення до кримінальної відповідальності), настає адміністративна відповідальність, яка передбачена ст.124 Кодексу про адміністративні правопорушення України.

Зокрема, адміністративна відповідальність настає у випадках, якщо порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна.

Іншими словами, якщо спрощувати, то адміністративна відповідальність настає за ДТП без суттєво постраждалих.

Суб’єктом даного адміністративного чи кримінального правопорушення, тобто особою, яка підлягає покаранню, може бути особа, якій на момент вчинення діяння виповнилося 16 років.

У випадку притягнення до адміністративної відповідальності законом передбачено стягнення у вигляді штрафу в розмірі 340 гривень (20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 6 місяців до 1 року. При цьому, особа звільняється від адміністративної відповідальності, якщо її цивільно-правова відповідальність була застрахована і учасники ДТП скористалися правом спільно скласти повідомлення про цю пригоду відповідно до Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".

 

 

 Нагадую Вам, що отримати безоплатну правову допомогу , Ви можете, звернувшись за нашою адресою 74601,Херсонська обл., Горностаївський р-н., смт Горностаївка, вул Покровська 172,   електронна адреса -hornostaivske@legalaid.ks.uaномер стаціонарного телефону -(05544) 4-10-93, номер мобільного телефону-  +380661967039. 

адреса скайпу -hornostaivske@legalaid.ks.ua,


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь