A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Податкова інформує

Дата: 09.10.2021 13:25
Кількість переглядів: 508

Фото без опису

Дата відображення в ІКП платника податків даних податкової звітності та звітності з ЄВ

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує платників податків щодо дати відображення в інтегрованій картці платника даних податкової звітності та звітності з ЄВ.

          Оперативний облік податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) ведеться податковими органами за кожним видом платежу в інтегрованій картці платника (далі – ІКП).

          Показники, які відображаються у підсистемі, що забезпечує обробку звітності та платежів, - це показники форм податкової звітності та звітності з єдиного внеску.

          Дані податкової звітності та звітності з єдиного внеску відображаються в інтегрованій картці платника такими датами:

          1) датою, що відповідає даті граничного терміну сплати грошових зобов’язань за поданими документами звітності – у разі подання платниками документів звітності:

          - у законодавчо встановлені терміни для такого подання,

          - з порушенням термінів подання, але до настання граничного строку сплати грошового зобов’язання;

          2) датою подання документів звітності до податкового органу, якщо інше не визначено в алгоритмі відображення (рознесення) даних первинних показників в ІКП для форми документа звітності – у разі подання платником таких документів звітності:

          - після настання граничного строку сплати грошового зобов’язання,

          - уточнюючих,

          - за звітний (податковий) період, на який припадає дата ліквідації платника.

          Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 129.04 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Нові форми роботи збільшили бюджет на 8,3 млн гривень

 

          Після подвірних обходів і проведеної інвентаризації, яку фахівці Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі проводили упродовж кількох місяців, власникам житлової забудови додатково нараховано 8,3 млн гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

          Варто відзначити, що з метою упорядкування баз даних і розширення кола платників податків, цьогоріч фахівці Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі запровадили нові форми роботи з реальними та потенційними платниками податку на нерухомістьсуцільну інвентаризацію й обстеження житлових забудов.

          Відповідні інспектування розпочалися у травні, з відвідин громадянвласників домоволодінь, які пропонують послуги відпочинку. Заходами охопили с. Залізний Порт, с. Лазурне, с. Хорли, м. Скадовськ та узбережжя Арабатської Стрілки. За результатами цих заходів додатково на облік було взято 337 платників податків – власників житлової забудови.

          Всього ж у цьому році громадянам нараховано 37,4 млн гривень податку на нерухомість, що на 9 млн гривень або третину (33%) більше, ніж за аналогічний період минулого року.

 

Хто такий податковий агент щодо ПДФО?

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує платників податків.

          Відповідно до ст. 14 п. 1 п.п. 180 Податкового кодексу України податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV цього Кодексу, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому статтею 18 та розділом IV цього Кодексу.

 

Звіт про роботу із запитами на отримання публічної інформації

 

          Протягом січня - вересня 2021 року до Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі надійшло 80 запитів на отримання публічної інформації. З них: 35 запитів отримано поштою, 19 - електронною поштою, 26 - нарочно.

          Проведений аналіз статусу запитувачів свідчить, що до Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та мСевастополі звернулися 58 фізичних осіб, 9 - юридичних осіб, 6 - представників ЗМІ, 7 – громадських обєднань громадян.

          Детальніше за посиланням: https://bit.ly/3uEBkkJ.

 

Інформація про роботу зі зверненнями громадян

 

          За січень - вересень 2021 року до Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі надійшло 103 звернення громадян. Із них: 103 - заяви (клопотання) (100 %),
0 - скарг та 0 - пропозицій (зауважень).

          За змістом основних питань, які порушено громадянами у січні-вересні 2021 року, отримані звернення за наступною тематикою:

          -   у 53 випадках, що складає 51,4% від загальної кількості звернень, громадяни інформують органи влади про ухилення від сплати податків;

          -   у 28 випадках, що складає 27,2% від загальної кількості звернень, заявники звертались з питань контрольно-перевірочної роботи;

          -   у 9 випадках, що складає 8,7% від загальної кількості звернень, заявники звертались з питань загальнодержавних та місцевих податків і зборів;

          -   у 5 випадках, що складає 4,8% від загальної кількості звернень, заявники звертались з питань ЄСВ, реєстрації та обліку платників податків;

          -   у 4 випадках, що складає 3,9% від загальної кількості звернень, заявники відмовлялися від реєстраційних номерів облікових карток платників податків;

          -   у 2 випадках, що складає 2% від загальної кількості звернень, заявники звертались з питань оподаткування доходів підприємницької діяльності;

          -   ще у 2 випадках, що складає 2% від загальної кількості звернень, порушувалися питання списання податкового боргу.

          Детальніше за посиланням: https://bit.ly/3B73WFz.

 

Що є базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі, якщо ФО є власником коштовного годинника та дороговартісної зброї?

 

          Відповідно до п.п. «е» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування можуть бути визначені підпунктами 14.1.280 і 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 ПКУ активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі – Декларація), зокрема, інші активи фізичної особи, у тому числі майно.

          Згідно з п.п. 7.2 п. 7 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ ПКУ для об’єктів декларування, визначених підпунктами «б» – «е» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ ПКУ, база для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування визначається, зокрема, але не виключно, як:
витрати декларанта на придбання (набуття) об’єкта декларування;
вартість, що визначається на підставі оцінки майна та майнових прав, фінансових інструментів, інших активів.

          Оцінка щодо об’єкта декларування проводиться відповідно до законодавства країни, де знаходиться такий актив. Вартість активів, визначена в іноземній валюті, відображається в Декларації у гривні за офіційним курсом національної валюти, встановленим Національним банком України станом на дату подання Декларації.

          Враховуючи викладене, у разі якщо фізична особа є власником коштовного годинника та дороговартістної зброї, які придбані за рахунок коштів з яких податки не були сплачені, то базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування є витрати на придбання зазначених активів або їх оціночна вартість, тобто база визначається платником самостійно.

          Інформаційно-довідковий департамент ДПС - 0 800 501 007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів, з мобільних телефонів – за тарифами операторів мобільного зв’язку).

 

 

Питання дня: одноразове декларування активів

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що Державна податкова служба України на офіційному вебпорталі опублікувала відповідь на запитання: "Чи має право фізична особа, якій належать кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі відкрити у різних банках України окремі поточні рахунки зі спеціальним режимом використання у національній валюті та іноземній валюті?"

          Детально ознайомитись з інформацією щодо відповіді на питання можна за посиланням: https://bit.ly/3A8kxr7.

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь