A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Податкова інформує

Дата: 01.10.2021 09:08
Кількість переглядів: 644

Фото без опису

Знижка від держави: на що виділяють кошти та як їх отримати?

 

            Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує платників податків.

          Податковим кодексом України передбачена можливість подачі декларації не як обов’язку платника податку, а як підстави для отримання податкової знижки.

          До основних витрат, які декларуються громадянами з метою отримання податкової знижки, належать:

          частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом;

          сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання;

          сума страхових платежів за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення;

          сума витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій;

          оплата державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини;

          сума коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу;

          сплата видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом (у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним) тощо.

          Отримувачем знижки може бути тільки та фізична особа, яка мала доходи у вигляді заробітної плати. Сума витрат, які дають право на отримання знижки у звітному році, не повинна перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого у вигляді заробітної плати.

          Право на отримання знижки, не використане протягом року, на наступний рік не переноситься.

             Підписатись на сторінку Facebook Державної податкової служби України: https://www.facebook.com/TaxUkraine.

 

ПДФО: оподаткування суми комунальних платежів,

яка відшкодовується податковим агентом ФО – орендодавцю

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо оподаткування ПДФО суми комунальних платежів, яка відшкодовується податковим агентом ФО – орендодавцю, відповідно до договору оренди.

          Відповідно до п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 розд. І Податкового кодексу України (далі – ПКУ) дохід з джерелом їх походження з України – це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі доходів від надання резидентам або нерезидентам в оренду (користування) майна, розташованого в Україні.

          Згідно з нормою глави 58 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

          Відповідно до частини першої ст. 762 глави 58 ЦКУ за найм (оренду) майна з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

          Згідно з підпунктами 170.1.1 та 170.1.2 п. 170.1 ст. 170 ПКУ податковим агентом платника податку – орендодавця щодо доходу, отриманого від надання нерухомості в оренду (суборенду, емфітевзис), житлового найму (піднайму) є орендар.

          Відповідно до п.п. «а» п. 176.2 ст. 176 ПКУ особи, які відповідно до ПКУ, мають статус податкових агентів, зобов’язані своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок.

          Враховуючи викладене, податковий агент при виплаті доходу фізичній особі – орендодавцю, у вигляді сум комунальних платежів, зобов’язаний нарахувати, утримати та сплатити (перераховувати) податок на доходи фізичних осіб за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 відсотків).

          Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 103.02 за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

          Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу“InfoTAX”.

 

Страхова виплата від страховика:

чи включається до оподатковуваного доходу?

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо оподаткування суми страхової виплати, отриманої платником податку за договором страхування від страховика-резидента або страховика-нерезидента, іншого, ніж довгострокове страхування життя.

          Згідно з п.п. «а» п.п. 165.1.27 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума страхової виплати, страхового відшкодування або викупна сума, отримана платником податку за договором страхування від страховика-резидента або страховика-нерезидента, іншого ніж довгострокове страхування життя (у тому числі страхування довічних пенсій) та недержавне пенсійне забезпечення, та сума страхових (регламентних) виплат, страхових відшкодувань, що здійснюються Моторним (транспортним) страховим бюро України відповідно до Закону України від 01 липня 2004 року № 1961-ІV «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», у разі виконання таких умов, зокрема, під час страхування життя або здоров’я платника податку у разі:

          дожиття застрахованої особи до дати чи події, передбаченої договором страхування життя, чи досягнення віку, передбаченого таким договором;

          викупна сума в частині, що не перевищує суму внесених страхових платежів за договором страхування життя, іншого, ніж довгострокове страхування життя;

          в разі страхового випадку – факт заподіяння шкоди застрахованій особі повинен бути належним чином підтверджений. Якщо застрахована особа помирає, сума страхової виплати, яка належить вигодонабувачам або спадкоємцям, оподатковується за правилами та ставками, встановленими для оподаткування спадщини (вигодонабувач прирівнюється до спадкоємця).

          Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 103.02 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Питання дня: одноразове декларування активів

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що Державна податкова служба України на офіційному вебпорталі опублікувала відповідь на запитання: "Чи має право скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням фізична особа, яка у період з 01 січня 2005 року перебувала на державній службі певний проміжок часу?"

          Детально ознайомитись з інформацією щодо відповіді на питання можна за посиланням: https://bit.ly/2ZtyXFE.

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь