A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Податкова інформує

Дата: 28.09.2021 08:40
Кількість переглядів: 384

Фото без опису

Судді підтримали позицію податківців –

держбюджет отримав 3,5 млн гривень

 

          Нещодавно П’ятий апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення про підтвердження правомірності винесених податківцями Херсонщини податкових повідомлень-рішень на загальну суму понад 3,5 млн гривень.

          Так, під час перевірки ТОВ ревізори встановили завищення підприємством суми податкового кредиту у звітності з ПДВ більш як на 1,9 млн гривень. Таке порушення підприємство допустило внаслідок неправильного відображення суми ПДВ у деклараціях за результатами здійснення оподаткованих і неоподаткованих операцій.

          Зокрема, для виробництва гофролиста та гофротари підприємство придбавало товари (роботи, послуги) на території України та імпортувало із-за кордону папір і картон. Технологія виготовлення вказаної продукції передбачає отримання додаткового товару – макулатури, яку ТОВ реалізувало як в Україні, так і за межами її митної території.

          Суми вхідного податку на додану вартість за операціями з придбання у повному обсязі включались до податкового кредиту декларації з ПДВ.

          Відповідно до чинних на той час норм Податкового кодексу України операції з продажу макулатури звільнялись від оподаткування. Тож підприємство мало включати до податкового кредиту лише частину ПДВ, сплаченого під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів в оподатковуваних операціях.

          У такий спосіб податковий кредит штучно збільшувався на суму ПДВ, на який припадають неоподатковані операції з виготовленої макулатури.

          Окрім цього, аудитори встановили, що ТОВ не нарахувало понад 135 тис.  гривень ПДВ по послугах, отриманих від нерезидентів на митній території України, не включило його до складу податкових зобов'язань декларації з ПДВ і не зареєструвало податкові накладні за цими послугами.

          Загалом за такі порушення аудитори донарахували ТОВ понад 3,5 млн  гривень податку на додану вартість, фінансових санкцій і пені.

          Після ухвалення судом постанови про залишення позову ТОВ без задоволення, донараховані кошти підприємство перерахувало до Державного бюджету України.

 

 Застосування РРО/ПРРО на ринках та ярмарках

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо застосовування РРО та/або ПРРО на ринках та ярмарках субєктами господарювання, які перебувають на загальній системі оподаткування.

          При реалізації продукції на ринках, ярмарках (за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, наметів, павільйонів, приміщень контейнерного типу) дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій (даліРРО) або програмних РРО (даліПРРО) з використанням розрахункових книжок і книг обліку розрахункових операцій за умови, якщо граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів складає менш як 500 тис. гривень на один субєкт господарської діяльності.

          У разі перевищення річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів субєкт господарювання зобовязаний в місячний термін з дати перевищення річного обсягу розрахункових операцій зареєструвати РРО та/або ПРРО й застосовувати їх під час проведення розрахунків.

          Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 109.04 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Хто такий сільськогосподарський товаровиробник?

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує платників податків.

          Відповідно до ст. 14 п. 1 п.п. 235 Податкового кодексу України сільськогосподарський товаровиробник для цілей глави 1 розділу XIV цього Кодексу - юридична особа незалежно від організаційно-правової форми або фізична особа - підприємець, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання.

 

Військовий збір: оподаткування доходу у вигляді додаткового блага

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на питання платників податків щодо оподаткування військовим збором доходів у вигляді додаткового блага.

          Так, згідно з п. п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розд. XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ.

          Пунктом 163.1 ст. 163 ПКУ передбачено, що об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

          До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід, отриманий платником податку як додаткове благо, крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ, (п. п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

          Додаткові блага – це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу IV ПКУ) (п. п. 14.1.47 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

          Ставка збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розд. XX ПКУ (п. п. 1.3 п. 161 підрозділу 10 розд. XX ПКУ).

          Таким чином, доходи у вигляді додаткового блага визначені п. п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ, підлягають оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

          Детально ознайомитися з цим та іншими роз’ясненнями можна в загальнодоступному інформаційно – довідковому ресурсі за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Оскаржуєте рішення ДПС в суді - повідомте контролюючий орган

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує платників податків щодо необхідності повідомляти контролюючий орган про оскарження податкового повідомлення - рішення в суді.

          Відповідно до абзаців першого та четвертого п. 56.18 ст. 56 Податкового кодексу України (даліПКУ), з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ, платник податків має право оскаржити в суді податкове повідомлення-рішення або інше рішення контролюючого органу у будь-який момент після отримання такого рішення.

          При зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання протиправним та/або скасування рішення контролюючого органу грошове зобов’язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили.

          З огляду на зазначене, платник податків має право оскаржити податкове повідомлення-рішення або інше рішення контролюючого органу в суді незалежно від того, чи проводиться процедура адміністративного оскарження такого податкового повідомлення-рішення або іншого рішення контролюючого органу.

          Водночас платник податків повинен повідомити контролюючий орган про надання позовної заяви до суду.

          Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 127.01 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Увага! Питання дня: одноразове декларування

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що Державна податкова служба України на офіційному вебпорталі опублікувала відповідь на запитання: " Яким документом фізична особа повинна підтвердити розміщення готівкових коштів у національній валюті на поточному рахунку зі спеціальним режимом використання у банку України?

          Детально ознайомитись з інформацією щодо відповіді на питання можна за посиланням: https://bit.ly/3icUTf1.

          Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь