A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Податкова інформує

Дата: 23.09.2021 08:39
Кількість переглядів: 351

Фото без опису

З нецільової благодійної допомоги ЄСВ не утримується

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо бази нарахування ЄСВ.

Відповідно до п. 1 частини першої ст. 7 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закону № 2464) базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) для платників, які згідно з п. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464 є роботодавцями, визначено суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці».

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄСВ передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5 (далі – Інструкція № 5).

Оскільки нецільова благодійна допомога не належить до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних, компенсаційних виплат, а відповідно до п. 3.31 розд. 3 Інструкції № 5 є матеріальною допомогою разового характеру і, відповідно «іншою виплатою, що не належить до фонду оплати праці», то вона не є базою нарахування ЄСВ.

 

Скасування помилково проведеної операції «службова видача»

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на питання платників податків щодо скасування (виправлення) помилково проведеної операції «службова видача» або «службове внесення» через програмний реєстратор розрахункових операцій.

          Скасування (виправлення) помилково проведеної операції «службова видача» або «службове внесення» через програмний реєстратор розрахункових операцій (даліПРРО) виконується шляхом проведення зворотної операції на таку помилкову суму або сторнування проведеної операції із реєстрацією цих операцій на фіскальному сервері.

          Тобто, у разі помилково проведеної через ПРРО операції:

          «службова видача» проводиться операція «службове внесення» на таку саму суму;

          «службове внесення» проводиться шляхом наступної реєстрації операції «сторно».

          Детальніше – у розділі 109.20 загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу за посиланням: https://zir.tax.gov.ua.

Хто є платником рентної плати за спецвикористання води?

У Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформують, що платниками рентної плати за спеціальне використання води (далі – Рентна плата), зокрема визначено первинних водокористувачів – суб’єктів господарювання, а також підприємців, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом її збору з водних об’єктів. Ці норми встановлені п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Об’єктом оподаткування Рентною платою є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі (п. 255.3 ст. 255 ПКУ). Статтею 49 Водного кодексу України від 06 червня 1995 року № 213/95-ВР визначено, що спеціальне водокористування є платним та здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування (далі – Дозвіл), який видається територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства.

Видача (відмова у видачі, переоформлення, видача дубліката, анулювання) Дозволу здійснюється відповідно до Закону України від            06 вересня 2005 року № 2806-IV «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Таким чином, у разі відчуження земельної ділянки зі свердловиною, у тому числі прав на свердловину та припинення дії дозволу на спеціальне водокористування, суб’єкт господарювання припиняє подання податкової декларації з Рентної плати. При цьому останнім звітним (податковим) періодом для подання податкової декларації з Рентної плати за таких умов, є звітний період, у якому було припинено дію Дозволу. За інших умов власник діючого Дозволу є платником Рентної плати до закінчення/анулювання строку його дії.

 

Здавання готівки в банк:

який документ є підтвердженням оприбуткування

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо документів, які свідчать про здавання виручки до банку та є підтвердженням оприбуткування готівки в касі субєкта господарювання.

          Відповідно до п. 29 розд. III Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29.12.2017 № 148 із змінами та доповненнями, приймання одержаної з банку готівки в касу та видача готівки з каси для здавання її до банку оформляються відповідними касовими ордерами (прибутковим або видатковим) з відображенням такої касової операції в касовій книзі.

          Вилучення готівки з місця здійснення готівкових розрахунків із застосуванням реєстратора розрахункових операцій (даліРРО) або розрахункової книжки для здавання її до банку оформляється відповідними чеками РРО із виконанням операції «службова видача».

          Документом, що свідчить про здавання виручки до банку та є підтвердженням оприбуткування готівки в касі суб’єктів господарювання, є:

          1) квитанція до прибуткового документа банку на внесення готівки, підписана відповідальними особами банку та засвідчена відбитком печатки банку (за потреби);

          2) квитанція/чек банкомата чи програмно-технічного комплексу самообслуговування;

          3) супровідний касовий ордер до сумки з валютними цінностями;

          4) чек платіжного термінала в разі проведення інкасації коштів у режимі реального часу з використанням платіжних терміналів.

          Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 109.15 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Надання послуг газопостачання та водопостачання в селах:

чи потрібний РРО

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо застосовування реєстраторів розрахункових операцій (даліРРО) та/або програмних РРО при наданні послуг з газопостачання, водопостачання, водовідведення і теплопостачання в селах.

          Постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (Постанова № 1336) затверджений Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (даліПерелік № 1336).

          Відповідно до п. 25 Переліку № 1336 субєкти господарювання мають право проводити розрахункові операції без застосування РРО та/або програмних РРО з використанням розрахункових книжок і книг обліку розрахункових операцій при наданні послуг з газопостачання, водопостачання, водовідведення і теплопостачання в селах за умови проведення розрахунків вдома у споживача.

          Пунктом 2 Постанови № 1336 передбачено, що для форм і умов проведення діяльності, визначених, зокрема, п. 25 Переліку № 1336, граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не встановлюється.

          Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 109.05 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Увага! Питання дня: одноразове декларування

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що Державна податкова служба України на офіційному вебпорталі опублікувала відповідь на запитання: "Чи має право ФО задекларувати рухоме або нерухоме майно, право власності на яке набуто до завершення кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування, але після 01 січня 2021 року (наприклад, у листопаді 2021 року), за рахунок коштів з яких не були сплачені податки і які не були розміщені на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації?"

          Детально ознайомитись з інформацією щодо відповіді на питання можна за посиланням: https://bit.ly/2XuTUzi.

          Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь