A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Податкова інформує

Дата: 20.09.2021 09:34
Кількість переглядів: 303

Фото без опису

На Херсонщині 78% бізнесменів звітують онлайн

 

          Станом на 01.09.2021 платники Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі засобами е-mail вже надали 269134 звітних документів. Це складає 78% від загальної кількості прийнятої фахівцями центрів обслуговування платників звітності (344930 звітів).

При цьому, переваги електронного звітування оцінили понад 91% юридичних осіб, які спрямували до податкової служби декларації онлайн. Серед підприємців цей показник є меншим і складає 67,7%.

          Для бізнесменів, які ще не долучилися до надання е-звітності, фахівці Центрів обслуговування платників податкової служби Херсонщини проводять тренінги. Під час занять представники суб’єктів господарювання отримують практичні навички по використанню відповідного програмного забезпечення. Згодом, вже самостійно та в будь-якому зручному місці підприємці мають можливість закріпити отримані знання та на практиці оцінити беззаперечні переваги звітування в електронному вигляді.

          Податкове відомство Херсонщини нагадує, що подання е-звітності економить час і кошти платників податків. У е-декларантів немає потреби відстежувати оновлення бланків звітності та придбавати їх, адже програма самостійно оновлює формати подання документів. Всі звіти автоматично перевіряються на наявність арифметичних помилок та описок. Декларанти отримують підтвердження доставки звітності.

          Варто додати, що для подання звітних документів в електронному вигляді необхідно отримати ключ електронного цифрового підпису в будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

          Більш детальна інформація – в Центрах обслуговування платників, за телефоном 0800 501 007 або за посиланням: https://acskidd.gov.ua.

 

Змінили РРО: чи проводити виручку за «перехідний» період?

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо необхідності проведення через новий РРО суми розрахунків за час роботи з використанням розрахункової книжки, якщо попередній РРО не підлягає подальшому ремонту.

          У разі виходу з ладу РРО, що не підлягає подальшому ремонту, суб’єкти господарювання подають до контролюючих органів:

          заяву про скасування реєстрації РРО разом з реєстраційним посвідченням;

          звіт про використання КОРО (РК) за ф. № ЗВР-1 та Довідку про використані РК у разі використання розрахункових квитанцій на період виходу з ладу РРО.

          При цьому, у разі введення в експлуатацію нового РРО суб’єкт господарювання не повинен проводити через такий РРО суми розрахунків за час роботи з використанням КОРО, зареєстрованої на попередній РРО, що не підлягає подальшому ремонту.

          Детально ознайомитися з роз’ясненням можна у розділі 109.06 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Чи потрібно подавати до контролюючого органу одноразову (спеціальну) добровільну декларацію з нульовими значеннями?

 

          Відповідно до п. 1 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою, визначеною п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

          При цьому обєктами одноразового (спеціальногодобровільного декларування можуть бути визначені підпунктами 14.1.280 і 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 ПКУ активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальноїдобровільної декларації (даліДекларація) (п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

          Крім того, п.п. 6.1 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що в Декларації відображається, зокрема, така інформація (дані):

          відомості про об’єкти декларування, визначені п.п. «а» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, в обсязі, достатньому для ідентифікації кожного з них;

          відомості про об’єкти декларування, визначені підпунктами «б» – «е» п. 4 підрозд. 9 прим. розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, із зазначенням інформації, що дає змогу їх ідентифікувати;

          самостійно визначена декларантом у національній валюті база для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Збір);

          ставка та сума Збору.

          Враховуючи викладене, Декларація подається фізичною особою у випадку наявності у такої особи активів, які були придбані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, а отже у разі відсутності таких активів податвати зазначену Декларацію з нульовими значеннями фізична особа не зобовязана.

 

 

Чи включає ФОП отриманий кредит до доходу

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо віднесення до оподатковуваного доходу підприємця суми банківського кредиту.

          Фінансовий кредит – кошти, що надаються банком-резидентом або нерезидентом, що кваліфікується як банківська установа згідно із законодавством країни перебування нерезидента, або резидентами і нерезидентами, які мають згідно з відповідним законодавством статус небанківських фінансових установ, а також іноземною державою або його офіційними агентствами, міжнародними фінансовими організаціями та іншими кредиторами - нерезидентами юридичній чи фізичній особі на визначений строк для цільового використання та під процент (п. п.14.1.258 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України, далі – ПКУ).

          Згідно із п. 177.1 ст. 177 ПКУ оподаткуванню підлягають доходи фізичних осіб – підприємців, які отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності.

          Враховуючи те, що отримання фізичною особою – підприємцем кредиту відповідно до умов договору підлягає обов’язковому поверненню у визначені строки, то протягом дії договору кредиту сума кредиту не включається до складу доходу суб’єкта господарювання.

          Разом із тим, якщо сума кредиту не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до складу доходів фізичної особи – підприємця та оподатковується на загальних підставах.

          Детальніше – у розділі 104.04 Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу: https://zir.tax.gov.ua.

          Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook https://www.facebook.com/TaxUkraine.

          Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь