A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Горностаївське бюро правової допомоги продовжує онлайн-рубрику “Безоплатні поради юриста”. Тема сьогоднішньої консультації: «Булінг — як актуальна соціальна проблема"

Дата: 30.08.2021 09:53
Кількість переглядів: 593

Фото без опису

Шановні мешканці Горностаївщини.  Горностаївське бюро правової допомоги продовжує онлайн-рубрику “Безоплатні поради юриста”.  Тема сьогоднішньої консультації: «Булінг — як актуальна соціальна проблема».

 

Cеред сучасної учнівської молоді останнім часом надзвичайно загострилася проблема насильства, довготривалих агресивних проявів та третирування у міжособистісних стосунках підлітків, здійснюваних самими дітьми одне до одного. За своєю сутністю третирування – це специфічна форма агресивної поведінки, при якій сильніший (авторитетний) учень (або учні) систематично переслідує іншого (слабкого, аутсайдера). Ситуація третирування не обмежується лише ролями «агресора» та «жертви», вона залучає інших однокласників, роблячи їх активними або пасивними учасниками цих відносин. Такі стосунки отримали назву шкільний булінг, розповсюдження якого впродовж останніх років визнано в освітній практиці та є соціальною проблемою.

 

Хочемо приділити увагу наступним питанням:

 

1. Що таке “Булінг”?

2. Які ознаки булінгу?

3 Які  є види булінгу ?

4. Що робити, якщо ваша дитина стала жертвою булінгу?

5. Відповідальність за булінг (цькування) учасника освітнього процесу

 

1. Що таке “Булінг”?

 

Булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

 

2. Які ознаки булінгу?

Типовими ознаками булінгу є:

1) систематичність (повторюваність) діяння;

2) наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі;

3) наслідки у вигляді психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страху, тривоги, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

 

3. Які  є види булінгу ?

Людину, яку вибрали жертвою, намагаються принизити, залякати, ізолювати від інших різними способами. Найпоширенішими видами булінґу є:

1) фізичний (штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, стусани, ляпаси, нанесення тілесних пошкоджень);

2) психологічний (принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, міміка обличчя, поширення образливих чуток, ізоляція, ігнорування, погрози, жарти, маніпуляції, шантаж);

3) економічний (крадіжки, пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей, вимагання грошей);

4) сексуальний (принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, прізвиська та образи сексуального характеру, зйомки у переодягальнях, поширення образливих чуток, сексуальні погрози, жарти);

5) кібербулінг (приниження за допомогою мобільних телефонів, Інтернету, інших електронних пристроїв).

 

4. Що робити, якщо ваша дитина стала жертвою булінгу?

1) Зберігайте спокій, будьте терплячими, не потрібно тиснути на дитину.

2) Поговоріть з дитиною, дайте їй зрозуміти, що ви не звинувачуєте її в ситуації, що склалася, готові її вислухати і допомогти.

3) Запитайте, яка саме допомога може знадобитися дитині, запропонуйте свій варіант вирішення ситуації.

4) Поясніть дитині, до кого вона може звернутися за допомогою у разі цькування (психолог, вчителі, керівництво школи, старші учні, батьки інших дітей, охорона, поліція).

5) Повідомте керівництво навчального закладу про ситуацію, що склалася, і вимагайте належного її урегулювання.

6) Підтримайте дитину в налагодженні стосунків з однолітками та підготуйте її до того, що вирішення проблеми булінгу може потребувати певного часу.

У разі, якщо вирішити ситуацію з булінгом на рівні школи не вдається – повідомте поліцію!

 

5. Відповідальність за булінг (цькування) учасника освітнього процесу

        Відповідно до ст. 174-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення  - Булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, - тягне за собою накладення штрафу від 850 грн  до 1700 грн  або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Булінг (цькування) вчинений групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - тягне за собою накладення штрафу від 1700 грн до 3400 грн  або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Булінг (цькування) вчинений малолітніми або неповнолітніми особами віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, - тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 850 грн до 1700 грн  або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Булінг (цькування) вчинений малолітньою або неповнолітньою особою віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, - тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 1700 грн до 3400 грн   або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу - тягне за собою накладення штрафу від 850 грн до 1700 грн  або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.

 

Шановні громадяни,  хочу нагадати всім, що за більш детальною консультацією пропонуємо Вам  звертатися до Горностаївського бюро правової допомоги  за адресою — 74601,Херсонська обл., Горностаївський р-н., смт Горностаївка, вул Покровська 172,   електронна адреса -hornostaivske@legalaid.ks.uaномер стаціонарного телефону -(05544) 4-10-93, адреса скайпу -hornostaivske@legalaid.ks.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь