A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Податок на нерухоме майно: нерухомість продано, а платнику надходять податкові повідомлення рішення про сплату податку

Дата: 22.04.2021 09:37
Кількість переглядів: 525

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на запитання платників податків.

          Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи – власники об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

          При нарахуванні податку на нерухоме майно податкові органи використовують відомості, отримані від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно.

          Якщо договір купівлі-продажу квартири не внесений до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, то зміну власника нерухомості в цьому Реєстрі не зафіксовано. При цьому, податкова служба користується інформацією з Реєстру.

          Разом із тим, Податковий кодекс України надає право платнику податку звернутися з письмовою заявою до податкової служби за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

          об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

          розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

          права на користування пільгою зі сплати податку;

          розміру ставки податку;

          нарахованої суми податку.

          У разі виявлення розбіжностей між даними податкових органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку та надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Спілкуйся з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

  • визначення податкової адреси громадянина

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що відповідно до ст. 67 Конституції України кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки та збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Щорічно з 1 січня по 30 квітня в Україні проводиться кампанія декларування доходів громадян. Протягом цього терміну громадяни, які торік отримали доходи, що не були оподатковані, мають подати до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про майновий стан і доходи.

Відповідно до п. 45.1 ст. 45 Податкового кодексу України платник податків – фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу.

Податковою адресою громадянина визнається місце його проживання, за яким він береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Платник податків - фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Враховуючи вищевикладене, громадянин, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, має подати декларацію до контролюючого органу за податковою адресою. Тобто, за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Підписуйтеся на офіційні сторінки ДПС України та Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі в соціальних мережах. З нами ви завжди будете в курсі актуальних новин податкового законодавства.

                                                                                    Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі           


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь