A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Податкові пільги з плати за землю: громадянам необхідно подати заяву до 1 травня

Дата: 13.04.2021 09:13
Кількість переглядів: 525

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що для застосування пільги по земельній платі громадянам необхідно подати заяву не пізніше 30 квітня.

          Згідно зі статтями 269 та 270 Податкового кодексу України, платниками земельного податку є, зокрема, власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні. Однак, є певні категорії платників податків, які звільняються від сплати земельного податку, а саме:

          особи з інвалідністю першої і другої групи;

          громадяни, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

          пенсіонери (за віком);

          ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

          громадяни, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

          Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії зазначених вище категорій фізичних осіб, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

          для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

          для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

          для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

          для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

          для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

          Однак, необхідно знати, що якщо громадянин пільгової категорії станом на 01 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, йому необхідно до 01 травня поточного року подати письмову заяву в довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги (далі – заява про застосування пільги). Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

          У тому разі, якщо громадянин, який станом на 01 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, подає заяву про застосування пільги після 01 травня поточного року, пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

          Якщо право на пільгу у громадянина пільгової категорії, який має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або він набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, йому слід подати заяву про застосування пільги до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.

 

  • фінансових санкцій

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що Законом України від 04.12.2020 р. № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі -  Закон  № 1072), який набрав чинності 10 грудня 2020 року (опублікований у виданні «Голос України» 09.12.2020 р.) передбачено можливість прощення фінансових санкцій.

          Така можливість розповсюджується на платників податків, що станом на 1 листопада 2020 року мають податковий борг, за виключенням (п. 23 підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ):

          - великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним підпунктом 14.1.24 пункту 14.1 статті 14 Кодексу;

          - осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

          - осіб, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

          - банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

          - осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

          - осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

          Платнику податків необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем обліку його податкового боргу із заявою в довільній формі про намір скористатись зазначеною нормою Закону № 1072 та забезпечити протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом № 1072 погашення грошовими коштами основної суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/ відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов’язань.

          Штрафні санкціїта пеня будуть списані, якщо:

          - основна частина податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням) погашена платником податків грошовими коштами;

          - погашення проведено протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом № 1072 (тобто з грудня 2020 року до червня 2021 року включно);

          - за умови, що платник податків забезпечує своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов'язань із загальнодержавних та місцевих податків.

          Звертаємо Вашу увагу, що застосовується черговості зарахування коштів, що сплачує такий платник податків, у рахунок погашення податкового боргу, визначених пунктом 87.9 статті 87 ПКУ.

          Таким чином, платник податків має бути зацікавлений в найшвидшому погашенні основної суми податкового боргу, щоб якомога більша сума штрафних санкцій та пені була списана.

          У разі, якщо всі умови пункту 23 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу виконано, розрахунки проведено у термін до червня 2021 року включно - штрафні санкції і пеня, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв'язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню.

          Детальніше про зміни за посиланням: https://tax.gov.ua/broshuri-ta-listivki/444724.html

 

  • має право суб’єкт господарювання, який використовує ПРРО, не отримувати діапазон фіскальних номерів?

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі відповідає на запитання платників податків.

          Суб’єкт господарювання може не отримувати діапазон фіскальних номерів у разі, якщо ним приймається рішення не використовувати ПРРО під час відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером ДПС та не проводити розрахункові операції у цей період. 

 

                                                                                    Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь