A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Про особливості декларування доходів на «гарячій лінії»

Дата: 09.03.2021 10:51
Кількість переглядів: 613

Про особливості декларування доходів на «гарячій лінії»

 

Днями, в рамках проведення кампанії «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році», було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія».

На запитання телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповідав начальник Горностаївської ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Олександр Ковальов.

Пропонуємо вашій увазі найактуальніші питання телефонного сеансу та відповіді на них.

 

Чи необхідно подавати річну декларацію про майновий стан і доходи громадянину, який у минулому році отримав дохід від продажу легкового автомобіля?

Відповідь: Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна визначено ст. 173 Податкового кодексу України (ПКУ), відповідно до п. 173.1 якої дохід громадянина від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5 відс., визначеною в п. 167.2 ст. 167 ПКУ.     

Як виняток із зазначних положень, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню (п. 173.2 ст. 173 ПКУ).

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою 18 відс., визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

Отже, якщо громадянин отримав у минулому році дохід від продажу лише одного легкового автомобіля, то такий дохід не оподатковується податком на доходи фізичних осіб. Подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у такому випадку не потрібно.

 

Чи зобов’язаний громадянин, який отримав спадщину, що оподатковується за нульовою ставкою ПДФО, надавати звітність про доходи?

Відповідь: У п. 179.2 ст. 179 ПКУ визначено, що відповідно до розд. IV ПКУ обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема:

від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розд. IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розд. IV ПКУ;

у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Тобто, громадянин, який отримав дохід у вигляді спадщини, що оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язаний включати вартість (суму) такої спадщини до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

 

В який термін треба сплатити податок?

Відповідь: Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, зазначені в поданій річній декларації, громадяни зобов’язані сплатити самостійно до 1 серпня 2021 року (останній день 31.07.2021) – це визначено у п.179.7 ст.179 ПКУ.

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь