A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

16 січня увесь український народ в скорботі низько схиляє голови перед захисниками Донецького аеропорту та вшановує пам’ять загиблих побратимів

Дата: 17.01.2019 09:42
Кількість переглядів: 576

16 січня увесь український народ в скорботі низько схиляє голови перед захисниками Донецького аеропорту та вшановує пам’ять загиблих побратимів. Горностаївська селищна центральна бібліотека запрошує ознайомитись з  книжковою виставкою «Вічна пам’ять Героям оборони Донецького аеропорту» та переглянути документи героїчної оборони, яка стала символом незламності та мужності українських військових, яка тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року.

Всі ці дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російських окупаційних військ та проросійським бойовикам, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі.

Бої за Донецький аеропорт почались 26 травня 2014 року, коли проросійські сепаратисти та чеченські бойовики захопили будівлі аеропорту на той час ще мирного Донецька. Цього ж дня українські силовики завдали удару по позиціях терористів та встановили контроль над Донецьким летовищем. Згодом розпочалася повна дестабілізація міста Донецьк, початок окупації та нескінченні спроби ворога відібрати контроль над аеропортом, але мужні українські воїни не здавали позицій і, навіть під шквальним вогнем, тримали оборону. У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та багато інших. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, деяких, на жаль, – посмертно. 18-21 січня 2015 року, внаслідок підриву терміналу ДАП, загинуло 58 захисників-кіборгів, які відстоювали плацдарм до останньої краплі крові.

21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули понад 200 військових. За стійкість, безстрашність і непереможність захисників Донецького аеропорту назвали «кіборгами», а форпост українських кіборгів став символом української мужності, оплотом українського духу.

 

Слава Україні!!! Героям слава!!!
Пам’ятаємо!!! Шануємо!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь