A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Горностаївське бюро правової допомоги інформує

Дата: 28.10.2021 13:43
Кількість переглядів: 639

Фото без опису

вул. Велика Куликoвська, 138,
м. Каховка, Херсонська обл., 74800, Україна
Т: (05536) 2-06-24, 2-06-29
E: kakhovka.kherson@legalaid.ks.ua

www.kherson.legalaid.gov.ua

вул. Покровська, 172,смт. Горностаївка
Херсонська область, Україна, 74600 
Т: (05544) 4-10-93
E: hornostaivske@legalaid.ks.ua

www.legalaid.gov.ua         
Каховський
місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
Відділ «Горностаївське бюро правової допомоги»

Рубрика “Безоплатні поради юриста”.

Шановні мешканці Горностаївської ОТГ.  Горностаївське бюро правової допомоги продовжує онлайн-рубрику “Безоплатні поради юриста”.  Тема сьогоднішньої консультації: «Алгоритм укладання договору купівлі-продажу сільгоспземлі - частина третя ».


В нашій сьогоднішній консультації ми надамо декілька порад, як  реалізувати переважне права купівлі сільгоспземлі. 

                                          Реалізація переважного права купівлі 

Переважне право купівлі земельних ділянок сільськогосподарського призначення мають такі суб’єкти:
а) у першу чергу - особа, яка має спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення (металічні руди кольорових металів, металічні руди благородних металів, металічні руди рідкіснометалевих та рідкісноземельних металів, радіоактивних металів, електро- та радіотехнічна сировина), якщо відповідно до інформації, отриманої з Державного земельного кадастру, така земельна ділянка знаходиться в межах ділянки надр, наданої такій особі у користування, крім земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна (будівлі, споруди), що перебувають у власності особи, яка використовує земельну ділянку на праві власності, оренди, емфітевзису, суперфіцію, а також крім земельних ділянок для садівництва;
Суб'єктів переважного права купівлі земельної ділянки сільгосппризначення першої черги встановлюють за допомогою отримання витягу з ДЗК про земельну ділянку. У разі якщо в такому витягу немає інформації про наданий відповідний спеціальний дозвіл на користування надрами, вважають, що власник такого дозволу не має переважного права купівлі такої земельної ділянки. 
б) у другу чергу - орендар земельної ділянки. Наявність орендаря землі (суб'єкта переважного права купівлі другої черги) установлюють за допомогою отримання відомостей із ДЗК та ДРП. Тож якщо у цих реєстрах немає інформації про наданий відповідний спеціальний дозвіл на користування надрами та зареєстроване право оренди земельної ділянки, власник земельної ділянки не повинен здійснювати дії, зазначені нижче в цьому кроці. 
Так само дотримання наведеної нижче процедури не обов'язкове, якщо договір купівлі-продажу укладають між власником земельної ділянки та суб'єктом переважного права купівлі (першої черги, а за його відсутності – орендарем земельної ділянки). Тобто коли власник заздалегідь домовився із суб'єктом переважного права про купівлю землі і сторони звернулися до нотаріуса для посвідчення договору. 
      Як діяти в разі продажу земельної ділянки не на конкурентних засадах
Якщо земельну ділянку продають не через земельні торги (а таких, вбачається, буде більшість), то за наявності переважного права купівлі її власник зобов'язаний не пізніш як за два місяці до дня укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки подати нотаріусу, який здійснюватиме нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу:
– заяву про державну реєстрацію наміру щодо продажу ділянки; 
– проєкт договору купівлі-продажу.
Нотаріус зобов'язаний протягом трьох робочих днів повідомити про такий намір суб'єктів переважного права цінним листом з описом вкладення і повідомленням про вручення або особисто під розписку.
     Суб'єкт переважного права є повідомленим про зазначений намір також у разі його відмови отримати повідомлення, про що є відповідна позначка, або якщо повідомлення повернулося до нотаріуса у зв'язку із закінченням установленого строку зберігання.
   Суб'єкт переважного права, який бажає ним скористатися, зобов'язаний повідомити про це нотаріуса цінним листом з описом вкладення і повідомленням про вручення або особисто під розписку.
  Протягом місяця з дня отримання такого повідомлення нотаріус за погодженням із продавцем земельної ділянки повинен призначити день і час укладення договору купівлі-продажу та повідомити про це суб'єкта переважного права, який виявив бажання ним скористатися, цінним листом з описом вкладення й повідомленням про вручення.
     У разі якщо протягом місяця такий суб'єкт не повідомив належним чином нотаріуса про своє бажання скористатися переважним правом, або відмовився від укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки, або не з'явився для укладення такого договору в день і час, призначені нотаріусом, вважатимуть, що такий суб'єкт переважного права відмовився від свого переважного права.
 Переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення реалізується за умови, що суб'єкт переважного права сплачує ціну, за якою здійснюють продаж земельної ділянки, а також виконує всі інші умови договору купівлі-продажу, установлені продавцем.
     У разі зміни власником земельної ділянки ціни та інших умов договору купівлі-продажу передбачену вище процедуру потрібно виконати повторно.
     Якщо земельну ділянку продано з порушенням переважного права її купівлі, суб'єкт переважного права має право подати до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором купівлі-продажу повинен сплатити покупець.
Як передати переважне право
Таку можливість Закон № 1423  надав тільки суб'єкту переважного права купівлі земельної ділянки сільгосппризначення, який не може набувати її у власність. Яскравим прикладом цього є орендар – юридична особа, який до 01.01.2024 не має права придбавати:
– землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;
– земельні ділянки, виділені в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства; а також
– земельні частки (паї).
   Тож такий орендар, у разі продажу до вказаної дати земельної ділянки її власником, може передати своє переважне право купівлі іншій особі, яка відповідно до закону може набувати у власність таку земельну ділянку.
    Якщо ж закон не забороняє орендареві-юрособі придбавати пропоновану до продажу земельну ділянку (наприклад, приватизовані фізособою 2,0 га для ведення особистого селянського господарства), то, виходячи з буквального тлумачення ч. 1 ст. 1301 ЗКУ, такий орендар-юрособа не може передати своє переважне право купівлі цієї земельної ділянки іншій особі.
    Передання здійснюють за письмовим договором між суб'єктом переважного права й особою, якій передають це право. Істотних умов такого договору наразі не визначено, тож, враховуючи принцип для осіб приватного права "дозволено все, що прямо не заборонено законом" (ст. 19 Конституції України) і закріплений у ст. ст. 3, 6, 627 ЦКУ принцип свободи договору, який полягає, зокрема, у вільному визначенні сторонами умов договору, можна констатувати, що передавати переважне право купівлі сільгоспземлі можна як на безоплатній, так і на оплатній основі.
   Переважне право купівлі, передане іншій особі, підлягає державній реєстрації в порядку, передбаченому для державної реєстрації обтяжень речових прав на земельні ділянки.
    Про передання переважного права особа, яка його передає, зобов'язана письмово повідомити власника земельної ділянки протягом трьох робочих днів із дня державної реєстрації переходу такого права. Повідомлення здійснюють цінним листом з описом вкладення й повідомленням про вручення або особисто під розписку.
     У разі якщо після того, як нотаріус повідомив суб'єкта переважного права купівлі земельної ділянки про намір власника щодо її продажу, суб'єкт переважного права передав таке право іншій особі, то суб'єкт переважного права зобов'язаний повідомити особу, якій це право передано, про такий намір.
     Передання переважного права купівлі земельної ділянки сільгосппризначення, виставленої на земельні торги, допускається не пізніш як за п'ять робочих днів до моменту початку таких торгів. Водночас про таке передання переважного права особа, яка його передала, зобов'язана повідомити організатора земельних торгів у порядку та у строк, що вказані вище.
    До особи, якій передано переважне право, переходять права й обов'язки за правовідносинами, пов'язаними з реалізацією такого права.
    Переважне право купівлі земельної ділянки сільгосппризначення може бути передано його суб'єктом іншій особі лише один раз. Передання переданого переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення третім особам заборонено.

Шановні громадяни,  хочу нагадати всім, що за більш детальною консультацією пропонуємо Вам  звертатися до Горностаївського бюро правової допомоги  за адресою — 74601,Херсонська обл., Горностаївський р-н., смт Горностаївка, вул Покровська 172,   електронна адреса -hornostaivske@legalaid.ks.ua,  номер стаціонарного телефону -(05544) 4-10-93, адреса скайпу -hornostaivske@legalaid.ks.ua 

вул. Велика Куликoвська, 138,
м. Каховка, Херсонська обл., 74800, Україна
Т: (05536) 2-06-24, 2-06-29
E: kakhovka.kherson@legalaid.ks.ua

www.kherson.legalaid.gov.ua

вул. Покровська, 172,смт. Горностаївка
Херсонська область, Україна, 74600 
Т: (05544) 4-10-93
E: hornostaivske@legalaid.ks.ua

www.legalaid.gov.ua         
Каховський
місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
Відділ «Горностаївське бюро правової допомоги»

Рубрика “Безоплатні поради юриста”.

Шановні мешканці Горностаївської ОТГ.  Горностаївське бюро правової допомоги продовжує онлайн-рубрику “Безоплатні поради юриста”.  Тема сьогоднішньої консультації: «Алгоритм укладання договору купівлі-продажу сільгоспземлі - частина третя ».


В нашій сьогоднішній консультації ми надамо декілька порад, як  реалізувати переважне права купівлі сільгоспземлі. 

                                          Реалізація переважного права купівлі 

Переважне право купівлі земельних ділянок сільськогосподарського призначення мають такі суб’єкти:
а) у першу чергу - особа, яка має спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення (металічні руди кольорових металів, металічні руди благородних металів, металічні руди рідкіснометалевих та рідкісноземельних металів, радіоактивних металів, електро- та радіотехнічна сировина), якщо відповідно до інформації, отриманої з Державного земельного кадастру, така земельна ділянка знаходиться в межах ділянки надр, наданої такій особі у користування, крім земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна (будівлі, споруди), що перебувають у власності особи, яка використовує земельну ділянку на праві власності, оренди, емфітевзису, суперфіцію, а також крім земельних ділянок для садівництва;
Суб'єктів переважного права купівлі земельної ділянки сільгосппризначення першої черги встановлюють за допомогою отримання витягу з ДЗК про земельну ділянку. У разі якщо в такому витягу немає інформації про наданий відповідний спеціальний дозвіл на користування надрами, вважають, що власник такого дозволу не має переважного права купівлі такої земельної ділянки. 
б) у другу чергу - орендар земельної ділянки. Наявність орендаря землі (суб'єкта переважного права купівлі другої черги) установлюють за допомогою отримання відомостей із ДЗК та ДРП. Тож якщо у цих реєстрах немає інформації про наданий відповідний спеціальний дозвіл на користування надрами та зареєстроване право оренди земельної ділянки, власник земельної ділянки не повинен здійснювати дії, зазначені нижче в цьому кроці. 
Так само дотримання наведеної нижче процедури не обов'язкове, якщо договір купівлі-продажу укладають між власником земельної ділянки та суб'єктом переважного права купівлі (першої черги, а за його відсутності – орендарем земельної ділянки). Тобто коли власник заздалегідь домовився із суб'єктом переважного права про купівлю землі і сторони звернулися до нотаріуса для посвідчення договору. 
      Як діяти в разі продажу земельної ділянки не на конкурентних засадах
Якщо земельну ділянку продають не через земельні торги (а таких, вбачається, буде більшість), то за наявності переважного права купівлі її власник зобов'язаний не пізніш як за два місяці до дня укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки подати нотаріусу, який здійснюватиме нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу:
– заяву про державну реєстрацію наміру щодо продажу ділянки; 
– проєкт договору купівлі-продажу.
Нотаріус зобов'язаний протягом трьох робочих днів повідомити про такий намір суб'єктів переважного права цінним листом з описом вкладення і повідомленням про вручення або особисто під розписку.
     Суб'єкт переважного права є повідомленим про зазначений намір також у разі його відмови отримати повідомлення, про що є відповідна позначка, або якщо повідомлення повернулося до нотаріуса у зв'язку із закінченням установленого строку зберігання.
   Суб'єкт переважного права, який бажає ним скористатися, зобов'язаний повідомити про це нотаріуса цінним листом з описом вкладення і повідомленням про вручення або особисто під розписку.
  Протягом місяця з дня отримання такого повідомлення нотаріус за погодженням із продавцем земельної ділянки повинен призначити день і час укладення договору купівлі-продажу та повідомити про це суб'єкта переважного права, який виявив бажання ним скористатися, цінним листом з описом вкладення й повідомленням про вручення.
     У разі якщо протягом місяця такий суб'єкт не повідомив належним чином нотаріуса про своє бажання скористатися переважним правом, або відмовився від укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки, або не з'явився для укладення такого договору в день і час, призначені нотаріусом, вважатимуть, що такий суб'єкт переважного права відмовився від свого переважного права.
 Переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення реалізується за умови, що суб'єкт переважного права сплачує ціну, за якою здійснюють продаж земельної ділянки, а також виконує всі інші умови договору купівлі-продажу, установлені продавцем.
     У разі зміни власником земельної ділянки ціни та інших умов договору купівлі-продажу передбачену вище процедуру потрібно виконати повторно.
     Якщо земельну ділянку продано з порушенням переважного права її купівлі, суб'єкт переважного права має право подати до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором купівлі-продажу повинен сплатити покупець.
Як передати переважне право
Таку можливість Закон № 1423  надав тільки суб'єкту переважного права купівлі земельної ділянки сільгосппризначення, який не може набувати її у власність. Яскравим прикладом цього є орендар – юридична особа, який до 01.01.2024 не має права придбавати:
– землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;
– земельні ділянки, виділені в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства; а також
– земельні частки (паї).
   Тож такий орендар, у разі продажу до вказаної дати земельної ділянки її власником, може передати своє переважне право купівлі іншій особі, яка відповідно до закону може набувати у власність таку земельну ділянку.
    Якщо ж закон не забороняє орендареві-юрособі придбавати пропоновану до продажу земельну ділянку (наприклад, приватизовані фізособою 2,0 га для ведення особистого селянського господарства), то, виходячи з буквального тлумачення ч. 1 ст. 1301 ЗКУ, такий орендар-юрособа не може передати своє переважне право купівлі цієї земельної ділянки іншій особі.
    Передання здійснюють за письмовим договором між суб'єктом переважного права й особою, якій передають це право. Істотних умов такого договору наразі не визначено, тож, враховуючи принцип для осіб приватного права "дозволено все, що прямо не заборонено законом" (ст. 19 Конституції України) і закріплений у ст. ст. 3, 6, 627 ЦКУ принцип свободи договору, який полягає, зокрема, у вільному визначенні сторонами умов договору, можна констатувати, що передавати переважне право купівлі сільгоспземлі можна як на безоплатній, так і на оплатній основі.
   Переважне право купівлі, передане іншій особі, підлягає державній реєстрації в порядку, передбаченому для державної реєстрації обтяжень речових прав на земельні ділянки.
    Про передання переважного права особа, яка його передає, зобов'язана письмово повідомити власника земельної ділянки протягом трьох робочих днів із дня державної реєстрації переходу такого права. Повідомлення здійснюють цінним листом з описом вкладення й повідомленням про вручення або особисто під розписку.
     У разі якщо після того, як нотаріус повідомив суб'єкта переважного права купівлі земельної ділянки про намір власника щодо її продажу, суб'єкт переважного права передав таке право іншій особі, то суб'єкт переважного права зобов'язаний повідомити особу, якій це право передано, про такий намір.
     Передання переважного права купівлі земельної ділянки сільгосппризначення, виставленої на земельні торги, допускається не пізніш як за п'ять робочих днів до моменту початку таких торгів. Водночас про таке передання переважного права особа, яка його передала, зобов'язана повідомити організатора земельних торгів у порядку та у строк, що вказані вище.
    До особи, якій передано переважне право, переходять права й обов'язки за правовідносинами, пов'язаними з реалізацією такого права.
    Переважне право купівлі земельної ділянки сільгосппризначення може бути передано його суб'єктом іншій особі лише один раз. Передання переданого переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення третім особам заборонено.

Шановні громадяни,  хочу нагадати всім, що за більш детальною консультацією пропонуємо Вам  звертатися до Горностаївського бюро правової допомоги  за адресою — 74601,Херсонська обл., Горностаївський р-н., смт Горностаївка, вул Покровська 172,   електронна адреса -hornostaivske@legalaid.ks.ua,  номер стаціонарного телефону -(05544) 4-10-93, адреса скайпу -hornostaivske@legalaid.ks.ua 


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь