A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Горностаївське бюро правової допомоги інформує

Дата: 21.10.2021 10:28
Кількість переглядів: 557

Фото без опису

вул. Велика Куликoвська, 138,
м. Каховка, Херсонська обл., 74800, Україна
Т: (05536) 2-06-24, 2-06-29
E: kakhovka.kherson@legalaid.ks.ua

www.kherson.legalaid.gov.ua

вул. Покровська, 172,смт. Горностаївка
Херсонська область, Україна, 74600 
Т: (05544) 4-10-93
E: hornostaivske@legalaid.ks.ua

www.legalaid.gov.ua         
Каховський
місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
Відділ «Горностаївське бюро правової допомоги»

Рубрика “Безоплатні поради юриста”.

Шановні мешканці Горностаївської ОТГ.  Горностаївське бюро правової допомоги продовжує онлайн-рубрику “Безоплатні поради юриста”.  Тема сьогоднішньої консультації: «Алгоритм укладання договору купівлі-продажу сільгоспземлі - частина друга" ».

Сьогодні ми розповімо Вам про дії, які необхідно зробити для пошуку нотаріусів для посвідчення  договору купівлі-продажу сільгоспземлі.

 Пошук нотаріуса 
      Відповідно до ст. 657 ЦКУ договір купівлі-продажу земельної ділянки укладають у письмовій формі і він підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі.
    ч. 12 ст. 55 Закону про нотаріат передбачено, що під час посвідчення угоди про відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення перевіряють дотримання встановлених ЗКУ вимог до набувачів права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, зокрема й обмежень щодо загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які має право набувати у власність одна особа.
     Водночас згідно із ч. 4 ст. 55 Закону про нотаріат посвідчення договорів щодо відчуження земельної ділянки відбувається за місцезнаходженням такого майна, або за місцезнаходженням юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи – однієї зі сторін відповідного договору.
     Тому якщо місцезнаходження / місце проживання сторін договору відмінне від місця розташування земельної ділянки, то потенційні сторони договору мають більший вибір, а отже й вищі шанси знайти  нотаріуса для посвідчення договору.
 
 Нотаріальне посвідчення договору
Перед укладенням договору купівлі-продажу нотаріус має перевірити набувача сільгоспземлі на відповідність вимогам ст. 130 ЗКУ. 
  Якщо перевірка відбулася успішно, договір купівлі-продажу нотаріально посвідчують. Він повинен містити всі істотні умови, перелічені в ч. 2 ст. 132 ЗКУ, а саме:
        1) назву сторін (прізвище, ім'я та по батькові громадянина, назва юридичної особи);
 2) вид угоди;
 3) предмет угоди (земельна ділянка з визначенням місця розташування, площі, цільового призначення, складу угідь, правового режиму тощо);
4)  документ, що підтверджує право власності на земельну ділянку;
5)  відомості про відсутність заборон на відчуження земельної ділянки;
6) відомості про відсутність або наявність обмежень щодо використання земельної ділянки за цільовим призначенням (застава, оренда, сервітути тощо);
7)   договірну ціну;
8)   права та обов'язки сторін;
9)   кадастровий номер земельної ділянки;
10) момент переходу права власності на земельну ділянку.
     До 01.01.2030 ціна продажу земельних ділянок сільгосппризначення, виділених у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їхню нормативну грошову оцінку. Для інших сільгоспземель таких обмежень не встановлено.
   Момент переходу права власності на земельну ділянку. За загальним правилом право власності на земельну ділянку виникає в її набувача з моменту державної реєстрації такого права. Водночас сторони в договорі можуть домовитися про розстрочення оплати вартості земельної ділянки та передбачити, що право власності на земельну ділянку переходить до покупця лише після повної сплати ціни договору. У такому випадку державний реєстратор зареєструє за набувачем право власності на ділянку лише тоді, коли покупець надасть підтвердні документи про повну оплату вартості земельної ділянки.
   Тут потрібно врахувати, що коли є суб'єкт переважного права купівлі й було реалізовано процедуру дотримання такого права, то договір купівлі-продажу має бути укладено саме в тій редакції (за тими істотними умовами), яку було повідомлено суб'єкту переважного права.
     У разі продажу сільськогосподарської земельної ділянки, щодо якої немає суб'єкта переважного права, або якщо покупцем за таким договором є суб'єкт переважного права, то умови договору можна погоджувати (змінювати) навіть у день його нотаріального посвідчення, адже про такі зміни не потрібно нікого повідомляти.
 Нотаріус для посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки сільгосппризначення вимагатиме такі документи: 
1. Витяг із ДЗК про земельну ділянку. На цей час його можна замовити онлайн через Публічну кадастрову карту (https://map.land.gov.ua/) й отримати в електронному вигляді протягом кількох годин. Для цього потрібен лише кваліфікований електронний підпис (КЕП) і сплатити збір за послугу (115 грн).
2. Звіт (довідка) щодо експертної грошової оцінки земельної ділянки (якщо продавцем є фізична(і) особа(и)).
3. Правовстановчий документ на землю (за наявності). Адже в разі, коли державну реєстрацію права власності на земельну ділянку відповідно до закону проведено без видачі документа, що посвідчує таке право, нотаріальну дію щодо неї вчиняють на підставі інформації з ДРП, отриманої через безпосередній доступ нотаріуса до нього.
4. Документи сторін правочину: для фізосіб – документи, що посвідчують особу та підтверджують обсяг її дієздатності, ідентифікаційний код, а також нотаріально посвідчену згоду другого з подружжя на укладення договору (у разі перебування сторони договору у шлюбі); для юросіб – установчі документи, документи на підтвердження повноважень підписанта (наказ про призначення на посаду керівника, довіреність тощо).
5. Витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю).
Для посвідчення правочину про відчуження земельної ділянки сільгосппризначення нотаріус має право витребовувати від фізичної або юридичної особи – набувача такої земельної ділянки додаткові відомості та документи з метою перевірки дотримання вимог, установлених ЗКУ.
Також слід врахувати, що нотаріус під час посвідчення договору купівлі-продажу повинен перевіряти законність угоди на момент її укладення, тобто:
– повноваження сторін на укладення договору, їх правоздатність та дієздатність;
– волевиявлення особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, дійсні наміри кожної зі сторін до вчинення правочину, який він посвідчує, а також відсутність у сторін заперечень щодо кожної з умов договору;
– наявність і дійсність правовстановчих документів на земельну ділянку;
– факт реєстрації земельної ділянки в ДЗК, а прав на неї – у ДРП;
– оборотоздатність землі – відсутність заборон відчуження або арешту земельної ділянки, податкових застав, іпотек.
Консультація на тему «Алгоритм укладання договору купівлі-продажу сільгоспземлі - частина друга" » завершується. В наступній частині розповімо Вам про дії, які необхідно зробити для   реалізації переважного права купівлі  сільгоспземлі.

Шановні громадяни,  хочу нагадати всім, що за більш детальною консультацією пропонуємо Вам  звертатися до Горностаївського бюро правової допомоги  за адресою — 74601,Херсонська обл., Горностаївський р-н., смт Горностаївка, вул Покровська 172,   електронна адреса -hornostaivske@legalaid.ks.ua,  номер стаціонарного телефону -(05544) 4-10-93, адреса скайпу -hornostaivske@legalaid.ks.ua 


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь