A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Горностаївське бюро правової допомоги інформує

Дата: 20.10.2021 16:02
Кількість переглядів: 504

Фото без опису

 

 

 

вул. Велика Куликoвська, 138,
м. Каховка, Херсонська обл., 74800, Україна
Т: (05536) 2-06-24, 2-06-29
E: kakhovka.kherson@legalaid.ks.ua

www.kherson.legalaid.gov.ua

вул. Покровська, 172,смт. Горностаївка
Херсонська область, Україна, 74600 
Т: (05544) 4-10-93
E: hornostaivske@legalaid.ks.ua

www.legalaid.gov.ua         
Каховський
місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
Відділ «Горностаївське бюро правової допомоги»

Рубрика “Безоплатні поради юриста”.

Шановні мешканці Горностаївської ОТГ.  Горностаївське бюро правової допомоги продовжує онлайн-рубрику “Безоплатні поради юриста”.  Тема сьогоднішньої консультації: «Алгоритм укладання договору купівлі-продажу сільгоспземлі - частина перша" ».

В умовах реалії сьогодення, у мешканців населення громади(землевласників), є  право продати свою земельну ділянку. Звертаємо увагу читачів на те, що сама тема купівлі-продажу сільгоспземлі є досить об'ємна. Саме тому ми вирішили розділити її на декілька частин.

В нашій сьогоднішній консультації ми надамо декілька порад, які необхідно зробити перед  тим як перейти до укладання договору купівлі-продажу сільгоспземлі. 
                                             Підготовчі роботи
1. Насамперед власникові земельної ділянки потрібно пересвідчитись у наявності кадастрового номера на неї. Його зазначають у правовстановчих документах на земельну ділянку.
 Якщо кадастрового номера немає, власнику необхідно звернутися до розробника документації із землеустрою, який має право здійснювати діяльність на території, де розміщена земельна ділянка.
 Обрати розробника документації із землеустрою можна з переліку, розміщеного на офіційному сайті Держгеокадастру, з рекомендованих місцевою радою розробників або з інших джерел. Під час вибору важливо зважати не лише на вартість послуг, а й на досвід роботи та репутацію розробника.
 Надання кадастрового номера наявній земельній ділянці здійснюють на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Склад цієї техдокументації визначено в  ст. 55 Закону про землеустрій.
 Статтею 22 Закону України «Про землеустрій» зазначено, що підставою проведення землеустрою є укладання договорів між юридичними чи фізичними особами (землевласниками та землекористувачами) та розробниками документації із землеустрою. Виконавцем робіт у вибраній землевпорядній організації може бути тільки особа, яка має сертифікат інженера-землевпорядника. Перелік таких осіб розміщений на офіційному сайті Держгеокадастру за адресою: www.land.gov.ua («Державний реєстр сертифікованих інженерів-землевпорядників» підрозділу «Сертифікація» розділу «Напрями діяльності»).
Після того як замовник домовився із землевпорядною організацією про вартість, терміни виконання робіт та інші умови, необхідно укласти відповідний договір. Будь-якою із сторін може бути запропонований проект договору.
Сторона, яка одержала проект договору, в разі згоди з його умовами оформляє договір і повертає один примірник договору другій стороні. Необхідно звернути увагу на те, щоб у договорі були вказані конкретні терміни виконання робіт! Термін виконання робіт згідно із законодавством не може перевищувати 6 місяців.
У разі виникнення заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей. Сторона, яка одержала протокол розбіжностей до договору, зобов’язана протягом двадцяти днів розглянути його, в цей самий строк вжити заходів для врегулювання розбіжностей з другою стороною. Якщо згода досягнута, вона повинна бути підтверджена у письмовій формі.Під час укладення договору слід керуватися нормами Цивільного, Господарського кодексів України, інших законодавчих актів, одним з яких є Типовий договір про розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 р. № 266. У ньому передбачено такі істотні умови договору, як предмет договору, вартість робіт, строк виконання робіт, порядок приймання і передачі робіт, відповідальність сторін, порядок вирішення спорів. Як невід’ємна частина до договору додаються: завдання на виконання робіт, календарний план виконання робіт, протокол погодження договірної ціни на виконання робіт, кошторис на виконання робіт. Основний договір можна доповнювати й уточнювати додатковими угодами, які укладаються в тому самому порядку і формі, що й основний договір.
В результаті землевпорядна організація повинна виконати геодезичні роботи і розробити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в строки, встановлені договором. Межі земельної ділянки, при необхідності, повинні бути закріплені межовими знаками встановленого зразка. Проект землеустрою повинен бути складений у паперовій формі та у формі електронного документа. 
2. Коли ж земельна ділянка вже має кадастровий номер, її власнику варто перевірити реєстрацію земельної ділянки в Державному земельному кадастрі (ДЗК), а також пересвідчитись у реєстрації свого права власності на неї в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРП). Адже нотаріус не посвідчить договір відчуження сільгоспземлі, якщо не буде відомостей про земельну ділянку в цих реєстрах.
3. Крім того, власнику слід перевірити коректність всіх даних, що містяться в реєстрах, і відповідність їх фактичним даним ділянки на місцевості (геодезичні координати, межі, чи немає накладок). Це допоможе уникнути в майбутньому претензій із боку покупця та ймовірних судових спорів.
4. Якщо зі всім переліченим вище все гаразд, власнику потрібно визначитися, як він продаватиме земельну ділянку – на земельних торгах чи прямо обраному ним покупцеві.
     Від обраного способу продажу залежатиме подальший алгоритм продажу земельної ділянки та звернення до своєрідних посередників в укладенні договору – оператора електронного майданчика, під'єднаного до електронної торгової системи, чи нотаріуса. Убачається, що більшість угод все ж укладатимуть не на конкурентних засадах, а тому наступним кроком буде обрання нотаріуса.

Консультація на тему «Алгоритм укладання договору купівлі-продажу сільгоспземлі - частина перша" » завершується. В наступній частині розповімо Вам про дії, які необхідно зробити для пошуку нотаріусів для посвідчення  договору купівлі-продажу сільгоспземлі та про  реалізацію переважного права купівлі  сільгоспземлі.

Шановні громадяни,  хочу нагадати всім, що за більш детальною консультацією пропонуємо Вам  звертатися до Горностаївського бюро правової допомоги  за адресою — 74601,Херсонська обл., Горностаївський р-н., смт Горностаївка, вул Покровська 172,   електронна адреса -hornostaivske@legalaid.ks.ua,  номер стаціонарного телефону -(05544) 4-10-93, адреса скайпу -hornostaivske@legalaid.ks.ua 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь