A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Щодо авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів

Дата: 20.09.2021 09:43
Кількість переглядів: 361

Фото без опису

Щодо авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів

 

          До Головного управління Держпродспоживслужби  в Херсонській області останнього часу збільшилась кількість надходження звернень від мешканців області на порушення санітарних вимог при обробці полів хімічними засобами авіаційним методом. Наразі актуально нагадати основні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у сільському господарстві.

          Головне управління Держпродспоживслужби  в Херсонській області наголошує, що здійснення діяльності щодо виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів у сільському і лісовому господарстві повинно здійснюватися у відповідності до вимог Державних санітарних правил           ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» та ДСП 382-96 «Державні санітарних правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України».

          Відповідно до зазначених Державних санітарних правил           відповідальність за дотримання вимог санітарних правил і норм при авіаційному застосуванні пестицидів покладається на замовника виконання авіаційних робіт та власника повітряних суден сільгоспавіації.

          Для виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів при проведенні агрохімічних заходів за сільськогосподарськими і лісовими культурами дозволяється використовувати повітряні судна (літаки, вертольоти, надлегкі літальні апарати), що зареєстровані в державному реєстрі повітряних суден цивільної авіації України та які мають сертифікат на право виконання авіаційно-хімічних робіт.

          При виконанні робочих польотів щодо авіаційного застосування пестицидів повинні використовуватись постійні, а при їх відсутності – тимчасові аеродроми сільгоспавіації, які мають санітарний паспорт або дозвіл на право експлуатації. Санітарна паспортизація постійних сільськогосподарських аеродромів і вертодромів та оформлення дозволів на право експлуатації тимчасових аеродромів  здійснюється щорічно. Для цього необхідно звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області (м. Херсон, вул. Перекопська, 17, або у сканованому  вигляді на електронну адресу Головного  управління Держпродспоживслужби в Херсонській області: kherson_consumer@dpss-ks.gov.ua).

          Сільськогосподарські угіддя, які намічаються для авіаобробок повинні бути занесені на карти – схеми земле-лісокористування. Проекти авіаційно-хімічних робіт необхідно погоджувати з Головним управлінням Держпродспоживслужби  в Херсонській області не пізніше, чим за 10 діб до початку робіт.

          Всі роботи з пестицидами авіаційним методом повинні здійснюватися в ранкові та вечірні години дня, при швидкості руху повітря, що не перевищує      3 м/с при дрібно-крапельному обприскуванні і 4 м/с крупно-крапельному
обприскуванні, температурі повітря не вище +22 град. С, робоча висота над об'єктом обробки повинна бути до 3 м.  

          Замовник авіаційно-хімічних робіт за три доби до початку авіаційних обробок повинен здійснити такі запобіжні заходи:

     - проінформувати населення даної місцевості через засоби масової інформації (радіо, пресу, телебаченню) про місце, строки, термін проведення обробок пестицидами і агрохімікатами; про заборону  ближче  1 км від   місця  обробок здійснювати сільськогосподарські та інші роботи, випасати тварин; про необхідність вивезення пасік до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок сільськогосподарських культур пестицидами на період до 5 діб;

     - встановити спеціальні попереджувальні знаки безпеки з вказівкою кінцевого строку очікування на відстані 300 м від оброблюваних ділянок, а також на дорогах, що проходять через ці ділянки та на дорогах, які ведуть до сільгоспаеродрому або вертодрому.

          Забороняється проводити авіаційні обробки пестицидами усіх груп токсичності, з метою боротьби зі шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур, лісів та інших угідь, що розташовані ближче:

    - 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік;

    - 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання,
місць  випасу  свійських  тварин,  об'єктів  природно-заповідного фонду;

    - 1 км    від    населених    пунктів,    тваринницьких    і   птахоферм,    посівів сільськогосподарських  культур,  що  використовуються  у їжу  без термічної обробки (цибуля на перо, селера, кріп, огірки, помідори, полуниці, малина та ін.), а також садів і виноградників та місць проведення сільськогосподарських робіт.

          Авіаційне застосування мінеральних добрив та біопрепаратів повинно здійснюватись при дотриманні санітарно-захисної зони від ділянок обробок до населеного пункту, тваринницьких і птахоферм, джерел водопостачання - не менше 500 м при швидкості вітру до 8 м/с.

          У разі виникнення питань щодо дотримання вимог законодавства при застосуванні пестицидів і агрохімікатів, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби  в Херсонській області завжди готові надати консультативну допомогу.

           


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь