Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Відповідаємо на актуальні питання під час «гарячої лінії»

Дата: 24.06.2021 10:25
Кількість переглядів: 467

Фото без опису

Відповідаємо на актуальні питання під час «гарячої лінії»

 

          Тематиці податкової знижки, якою можна скористатися у 2021 році, була присвячена гаряча лінія, що днями відбулася у Горностаївській ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

          На запитання платників податків відповідав начальник податкової інспекції Олександр Ковальов. Пропонуємо Вашій увазі найцікавіші питання телефонного сеансу та відповіді на них.

 

          Чи маю я право включити до податкової знижки фактично здійсненні мною витрати у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу?       Відповідь. Відповідно до п. п. 166.3.7 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника ПДФО за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником ПДФО у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові ПДФО, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива.

          На вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники ПДФО зобов’язані пред’являти документи й відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку на доходи фізичних осіб, та підтверджувати необхідними документами, достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації про майновий стан і доходи з цього податку.

          Отже, громадянин, який здійснив переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива) має право на отримання податкової знижки у разі подачі документів, які підтверджують витрати, здійснені для переобладнання транспортного засобу, сертифікату відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний, та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).

 

          Минулого року оформив іпотечний житловий кредит. Чи відносяться ці витрати до переліку, дозволених для включення до податкової знижки?    Відповідь. Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року, частину суми процентів, сплачених ним за користування іпотечним житловим кредитом, що визначається відповідно до ст. 175 ПКУ.

          Кредитні договори платника податку, який бажає нарахувати податкову знижку на частину суми процентів, сплачених ним за користування іпотечним житловим кредитом, повинні відповідати, зокрема, таким умовам:

          у кредитному договорі необхідно зазначити, що ціллю його надання є придбання (будівництво) житла, яке приймається кредитором у заставу;

          до кредитного договору в обов’язковому порядку має бути укладений договір іпотеки (застави) нерухомого майна, що придбавається чи будується, який є невід’ємним доповненням до такого кредитного договору;

          договір іпотеки (застави) обов’язково має бути нотаріально посвідченим.

          Отже, ви маєте право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом за умови наявності документального підтвердження витрат:

          кредитного договору та нотаріально завіреного договору іпотеки;

          відповідних платіжних документів, в яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів);

          паспорта платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит.

 

          Сплачую за здобуття освіти доньці, як отримати податкову знижку?

          Відповідь. Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати, зокрема суму коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.         При цьому особа, яка хоче отримати виплату, повинна:

          мати громадянство України та реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі – РНОКПП), крім випадків, коли особа через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття РНОКПП та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті;

          не бути приватним підприємцем.

          Ще однією умовою є те, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не має перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена на фактично нараховані (утримані) протягом звітного року податковими агентами суми страхових внесків.

          Подати декларацію про доходи на право отримання податкової знижки можна до кінця року (не пізніше 31.12.2021). Якщо ж ви не реалізуєте це право цьогоріч, то на наступні роки таке право не переноситься.

 

          Чи має право мій чоловік на податкову знижку у разі оплати ним допоміжних репродуктивних технологій?

          Відповідь. Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у п. 166.3 ст. 166 ПКУ.

          До даного переліку включається і сума витрат платника податку на доходи фізичних осіб на оплату допоміжних репродуктивних технологій згідно з умовами, встановленими законодавством, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік (п. п. 166.3.6 п. 166.3 ст. 166 ПКУ).

          Обмеження права на нарахування податкової знижки передбачені          п. 166.4 ст. 166 ПКУ.

          Отже, платник має право на отримання податкової знижки згідно із     п. п. 166.3.6 п. 166.3 ст. 166 ПКУ на суму витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій, наданих дружині платника податків, але оплачених таким платником (чоловіком).

 

          Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook – дізнавайтеся про податкові новини першими: https://www.facebook.com/TaxUkraine.

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь