A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

«Глухоніма афера» або як податкові юристи відсудили справу на 810 тис. гривень

Дата: 20.04.2021 10:36
Кількість переглядів: 575

Фото без опису

Нещодавно суд поставив крапку в довготривалій справі та визнав правомірними податкові повідомлення-рішення на суму майже 810 тис. гривень.

          А починалося все так. Податківці Херсонщини перевірили фінансово-господарську діяльність одного з місцевих підприємств і встановили безпідставне віднесення до податкового кредиту з ПДВ нереальних операцій, а саме: документування придбання устаткування для парогенераторів у ТОВ. Проте, оскільки ТОВ не мало приміщень, обігових коштів, транспорту, а штатний розпис складався з працівника та засновника в одній особі, який до того ж мав вади слуху, то й виконати зазначену угоду воно не могло ні фактично, ні фізично.

          За виявлені порушення ревізори донарахували майже 810 тис. гривень податків та штрафів, а правоохоронці порушили кримінальне провадження. Підприємство з цим не погодилося і подало відповідний позов до суду. Справа розглядалася судовими інстанціями різних рівнів упродовж 9 років. Їх рішення теж були різні: від повного задоволення вимог позивача, до їх невизнання.

          Задля розшуку осіб, причетних до укладання задокументованої угоди, юристи податкового органу надсилали запити до ГУНП у Херсонській області, УТОГ, ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

          Під час ознайомлення з матеріалами кримінальної справи було з’ясовано, що «директор» ТОВ надав пояснення про відсутність будь-яких зв’язків із цим ТОВ. Ніякі первинні документи він не підписував, господарську діяльність від імені підприємства не вів, жодних угод не укладав. Мало того, аби отримати у громадянина пояснення, правоохоронці зверталися до перекладачів жестової мови, адже він є особою з інвалідністю із вадами слуху.

          Отримавши цю інформацію податківці звернулися до директора УТОГ, який підтвердив перебування цього громадянина на обліку в зазначеній організації. Завдяки цим показам, фахівці податкового органу знайшли ключового свідка. У суді він (за допомогою перекладача жестової мови) категорично заперечив здійснення ним будь-якої діяльності від імені ТОВ. Водночас підтвердив, що керівника підприємства-позивача він не знає і ніколи не бачив, а за підписання якихось документів у 2012 році отримав 400 гривень від невідомої йому особи.

          Варто додати, що в цій історії вражає цинізм осіб, які впродовж 2012-2013 років використовували громадянина з інвалідністю для власної наживи – документували придбання не тільки устаткування, а й отримання юридичних послуг у підприємства, єдиним засновником та працівником якого була людина з вадами слуху, котра спілкується виключно жестовою мовою та не має спеціальної освіти й знань у галузі права.

          Враховуючи покази свідків та інформацію податківців, суд прийняв рішення про відмову в задоволенні позову підприємства. Саме прояв професійного юридичного азарту податківців Херсонщини, нестандартний підхід до супроводження судової справи,  громадянська свідомість свідка та перекладача жестової мови, допомогли отримати справедливе судове рішення.

  • податок: оподаткування та проведення звірки даних

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що в 2021 році транспортним податком оподатковуються легкові автомобілі, починаючи з 2016 року випуску (включно), середньоринкова вартість яких становить понад 2 250 000 грн.

          Ставка податку становить у розрахунку на календарний рік 25 000 грн за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування.

          Перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у 2021 році, розміщено на офіційному вебсайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України за посиланням: http://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA.

          Зазначений перелік містить такі дані: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального.

          Громадяни – платники транспортного податку (далі – податок) мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

          а) об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;

          б) розміру ставки податку;

          в) нарахованої суми податку.

          У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема, документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування, документів, що впливають на середньоринкову вартість легкового автомобіля), контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

          Громадяни – нерезиденти в порядку, визначеному п.п. 267.6.10 п. 267.6 ст. 267 Податкового кодексу України, звертаються за проведенням звірки даних до контролюючих органів за місцем реєстрації об’єктів оподаткування.

          Спілкуйся з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

  • робити при зупинці роботи ПРРО, коли гаджет продовжує функціонувати? Чи потрібно в такому випадку до чи після перезавантаження ПРРО надавати повідомлення про виявлення несправностей ПРРО?

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі відповідає на запитання платників податків.

          Статтею 5 Закону встановлено, що на період виходу з ладу ПРРО проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей.

Користувач ПРРО самостійно оцінює працездатність ПРРО. Якщо роботу ПРРО відновлено одразу після його перезавантаження (короткотермінова зупинка), то ПРРО не вважається несправним. Повідомлення про виявлення несправностей за формою № 2-ПРРО до Порядку № 317 у такому випадку до ДПС не надсилається.

          Строки, умови та порядок подання форми № 2-ПРРО встановлені розділом ІІ Порядку № 317.

                                                         

                                                                                    Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь