A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Шановні мешканці Горностаївщини. Горностаївське бюро правової допомоги продовжує онлайн-рубрику “Безоплатні поради юриста”. Тема сьогоднішньої консультації: «ЯК РЕАЛІЗУВАТИ СВОЄ ПРАВО НА БЕЗОПЛАТНЕ ОТРИМАННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ».

Дата: 20.10.2020 13:04
Кількість переглядів: 332

Фото без опису

Сьогодні, я хочу приділити увагу таким питанням:

 

1. Якого розміру земельну ділянку можна отримати?

2. Куди звертатися ?

3. Які документи необхідно додавати до клопотання?

4 . Порядок розгляду клопотання органами виконавчої влади та  або орган місцевого самоврядування.

5. Що робити, якщо  у місячний термін після звернення людина не отримала ні дозволу  на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, ні  мотивованої відмови у його наданні.?

 

 

Отже :

 

Законодавством передбачена можливість для громадян України набути права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності (п. б ч. 1 ст. 81 Земельного Кодексу України, далі – ЗКУ).

 

1. Якого розміру земельну ділянку можна отримати?

 

Згідно з ч.1 ст. 121 Земельного Кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у таких розмірах:

  • для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;
  • для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;
  • для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;
  • для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

 

Хочу відразу звернути Вашу увагу на те, що  передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах вищезазначених норм провадиться один раз по кожному виду використання (ч. 4 ст. 116 ЗКУ ).

Це означає, що Ви маєте право отримати у приватну власність до шести земельних ділянок різного цільового призначення (згідно з переліком наведеним у ст. 121 ЗКУ).

Однак, якщо Ви отримали безоплатно земельну ділянку, наприклад, для індивідуального дачного будівництва у розмірі 0,06 гектара (законодавством закріплено максимально 0,10 гектара), Ви не зможете у майбутньому отримати решту (інші 0,04 гектара).

Розмір земельних ділянок, що передаються безоплатно громадянину для ведення особистого селянського господарства, може бути збільшено у разі отримання в натурі (на місцевості) земельної частки (паю).

 

2 Куди ж необхідно звертатися людині ?

 

Відповідно до ч. 6 ст. 118 ЗКУ, громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри.

 

 

3. Які документи необхідно додавати до клопотання?

До клопотання Ви повинні додати:

  • графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, наприклад, викопіювання з кадастрової карти;
  • у випадку вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб, - погодження землекористувача;
  • у випадку надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства, - документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі;
  • копію паспорта та ідентифікаційного номера.

Хочу звернути Вашу увагу на те, що  забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, в тому числі довідки з земельного кадастру про те, що раніше Ви не реалізовували своє право на безоплатне отримання земельної ділянки.

 

4 . Порядок розгляду клопотання органами виконавчої влади та  або орган місцевого самоврядування.

 

Отже,  відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

 

Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

 

5. Що робити, якщо  у місячний термін після звернення людина не отримала ні дозволу  на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, ні  мотивованої відмови у його наданні?

 

У разі якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання  відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень не надав дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану відмову у його наданні, то особа, зацікавлена в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності, у місячний строк з дня закінчення зазначеного строку має право замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу, про що письмово повідомляє  відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування.

Звертаю увагу на те, що до письмового повідомлення обов'язково додається договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.!!!!

 

 

Шановні громадяни, консультація  на тему«ЯК РЕАЛІЗУВАТИ СВОЄ ПРАВО НА БЕЗОПЛАТНЕ ОТРИМАННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ» закінчується і на сам кінець хочу нагадати всім, що за більш детальною консультацією пропонуємо Вам,  в період  виконання протиепідемічних заходів, з метою дотримання особистої безпеки, уникнення контактування з ймовірними носіями вірусу, звертатися до Горностаївського бюро правової допомоги письмово за адресою — 74601,Херсонська обл., Горностаївський р-н., смт Горностаївка, вул Покровська 172,   електронна адреса -hornostaivske@legalaid.ks.uaномер стаціонарного телефону -(05544) 4-10-93, адреса скайпу -hornostaivske@legalaid.ks.ua,


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь