A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Аліментний договір

Дата: 25.06.2020 13:15
Кількість переглядів: 656

Фото без опису

Одним з бажань кожної людини є створення сім'ї. Адже сім'я - це опора для людини. Сім'я - це ті люди, ради яких ти постійно розвиваєшся, навчаєшся,працюєш тощо.  Більшість з нас бажає прожити все своє життя однією сім'єю в мирі, злагоді, любові.  Але на жаль це не завжди вдається. В умовах сьогодення досить велика кількість розлучень. Що ж робити коли чоловік та жінка(батьки) розлучились і в них залишилася дитини(діти)?

 

       Відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу  батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

 

       Сучасне сімейне законодавство передбачає декілька способів утримувати дитину. А саме:

 

        1 За домовленістю між батьками.

2. За рішенням суду .

 

Відповідно до ст.7 ч.2 Сімейного Кодексу  України сімейні відносини можуть бути врегульовані за домовленістю (договором) між їх учасниками.

Так відповідно до  ст. 189 Сімейного кодексу України  батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені Сімейним  Кодексом .

      Також відповідно до ст.203 ч.6 ЦК України правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

     Отже Аліментний Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

Батьки мають право визначити не лише розмір, а й строки сплати відповідних періодичних платежів.

Договори про сплату аліментів на дитину можуть встановлювати:

- виплати аліментів у частці від заробітку(доходу) платника;

- виплату аліментів у твердій грошовій сумі;

- про погашення заборгованості за минулий час тощо.

    Крім того у договорі можуть бути встановлені засоби забезпечення виконання зобов’язань (сплата неустойки у разі прострочення строку виплати аліментів тощо). Але  навіть при відсутності цієї умови у договорі неустойка може нараховуватись згідно з вимогами законодавства. Так у ст.196 СК України визначено, що одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, якщо виникла заборгованість  з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти  за домовленістю між батьками .

     Розмір аліментів визначається за домовленістю між батьками, але слід також враховувати, що мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку( ст.182 ч.2 СК України).

     Також слід враховувати, що мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів ( ст.182 ч.2 СК України).

     Розмір і строки виплати аліментів є істотними умовами договору , які мають бути чітко прописані в договорі. Відсутність однієї з перелічених умов є підставою для визнання договору неукладеним .

     Прописання у договорі пункту про сплату аліментів на дитину у твердій грошовій сумі породжує питання про їх індексацію. Тому сторони можуть включати це питання до договору з урахуванням вказівок закону ( ст.184 ч.2 СК України).

     До договору можуть бути включені пункти про зміну його умов або про його припинення.

      Зміна розміру аліментів, а отже і зміна договору можлива на підставах, які вказано у ст.192 СК України.

Припинення договору можливо у разі:

- укладання батьками договору про припинення права  на отримання аліментів на дитину;

- -набуття дитиною права власності на нерухоме майно  ( ст.190 СК України);

- зміна місця проживання дитини;

-  у зв’язку з закінченням строку дії договору;

-  досягненням дитиною повноліття. 

     Зміни до договору про сплату аліментів між батьками можуть вноситись протягом усього часу дії договору, шляхом укладання відповідної угоди, яка має обов’язково нотаріально посвідчуватись.

 

                Перелік документів для укладення договору у нотаріуса:

1. Паспорти сторін або інші документи які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи громадянина, який звернувся за вчиненням нотаріальної дії.

2. Реєстраційні номери облікової картки платника податків.

3. Свідоцтво про народження дитини.

 

Шановні громадяни, консультація  на тему “ Аліментний договір” закінчується і на сам кінець хочу нагадати всім, що за більш детальною консультацією пропонуємо Вам,  в період  виконання протиепідемічних заходів, з метою дотримання особистої безпеки, уникнення контактування з ймовірними носіями вірусу, звертатися до Горностаївського бюро правової допомоги письмово за адресою — 74601,Херсонська обл., Горностаївський р-н., смт Горностаївка, вул Покровська 172,   електронна адреса -hornostaivske@legalaid.ks.uaномер стаціонарного телефону -(05544) 4-10-93, адреса скайпу -hornostaivske@legalaid.ks.ua,


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь