A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

До відома сільгоспвиробників всіх форм власності, що мають наміри експортувати ячмінь з України до Китайської Народної Республіки

Дата: 06.05.2020 09:04
Кількість переглядів: 458

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області вкотре нагадує, що для здійснення у безпечний спосіб експорту ячменю з України в Китайську Народну Республіку (далі – Китай), між Міністерством аграрної політики та продовольства України (що надалі іменується МАППУ) та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки (що надалі іменується AQSIQ) було досягнуто домовленостей щодо фітосанітарних вимог, які були закріплені у відповідному Протоколі фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю з України до Китаю (далі - Протокол), більш детально, з яким можна ознайомитися на офіційному сайті Держпрдспоживслужби, в розділі Китайська Народна Республіка), за посиланням: http://consumer.gov.ua/ContentPages/Fitosanitarni_Vimogi_Krain/89.

Так, відповідно до даного Протоколу ячмінь, що експортується до Китаю, повинен відповідати застосовним законам, підзаконним актам про імпорт та національним стандартам Китаю та не повинен містити живих комах та карантинних шкідливих організмів, які знаходяться під контролем у Китаї (зазначені у Додатку до даного Протоколу), а також не повинен бути умисно змішаним або зараженим іншими зерновими чи чужорідними матеріалами.

При експорті ячменю до Китаю залишки пестицидів та забруднюючі речовини мають відповідати відповідним вимогам Китайської Народної Республіки.

У разі намірів щодо експорту партій ячменю до Китаю, в період його вегетації,  суб’єкту господарювання необхідно забезпечити здійснення відповідних фітосанітарних заходів, які проводять спеціалісти Головних управлінь Держпродспоживслужби у відповідних областях, по контролю щодо наявності таких шкідливих організмів, як Tilletia controversa, Pseudocercosporella herpotrichoides, Gaeumannomyces graminis, Barley stripe mosaic virus, та встановити на ділянках, на яких вирощується ячмінь, з метою подальшого експорту до Китаю, зони вільні від такого шкідливого організму, як Tilletia controversa.

Підприємства, що експортують ячмінь до Китаю, повинні забезпечити здійснення  процедури доочищення, зокрема просіювання до зберігання і транспортування ячменю або до його завантаження, таким чином, щоб не допустити перенесення ґрунту, заражених залишків рослин та насіння бур'янів.

Особи, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання у відповідності до ст. 27 Закону України «Про карантин рослин» повинні бути зареєстровані. Відповідну реєстрацію проводять Головні управління Держпродспоживслужби у відповідних областях на основі заяви, поданої особою, яка здійснює господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання, відповідно до закону за формою, що встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері карантину рослин (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1286-06/conv).

З метою обстеження посівів ячменю щодо наявності таких шкідливих організмів, як Tilletia controversa, Pseudocercosporella herpotrichoides, Gaeumannomyces graminis, Barley stripe mosaic virus для подальшого експорту до КНР, особа яка має право на власність (оренду) земельної ділянки чи договори щодо намірів купівлі/використання ячменю, який вирощується з метою експорту до КНР за дорученням власника (орендаря) земельної ділянки подає до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області (м. Херсон, вул. Перекопська, 17) заяву довільної форми на проведення обстеження посівів ячменю на зазначені  шкідливі організми з відповідною інформацією (щодо повної назви особи, яка має право власності (оренди) земельної ділянки та в разі наявності відповідної уповноваженої власником (орендарем) особи, щодо назви та адреси господарств (осіб) із зазначенням площ та місцезнаходження посівів, на яких здійснюється вирощування ячменю, що запланований для експорту до КНР та/або назви особи власника місць зберігання ячменю, з яких планується експорт ячменю до Китайської Народної Республіки, його юридичної адреси та фактичної адреси зазначених потужностей, а також інформацію стосовно наявності у особи права на власність, оренду чи договорів (завірених копій) щодо використання потужностей та/або ячменю, який вирощується або зберігається на відповідних ділянках чи об’єктах).

Форма заяви та процедура встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів затверджена наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487 (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1444-12), розмір плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об'єктів регулювання, передбачених Законом України «Про карантин рослин», затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.11 № 1348 (додаток 1) (http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1348-2011-п).

Для встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки вільної від Tilletia controversa суб’єктом господарювання до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області (м. Херсон, вул. Перекопська, 17, тел. для довідок (0552) 26-36-13) подається:

1. Заява про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів (додаток 1 до Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487). У додатковій інформації заяви необхідно зазначити перелік шкідливих організмів відносно яких планується офіційно встановити вільне місце виробництва або виробничу ділянку, зокрема - Tilletia controversa.

2. Копія плану земельної ділянки (витягу з документації із землеустрою), на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.

3. Копія документа, який засвідчує право власності або користування (у тому числі оренди) на земельну ділянку, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.

4. Документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об'єктів регулювання, передбачених Законом України «Про карантин рослин», розмір плати затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1348 (додаток 1).

Більш детальну інформацію та відповідну консультативну допомогу, щодо здійснення обстеження посівів ячменю впродовж періоду його вегетації, та встановлення зон вільних від Tilletia controversa., можна отримати в Управлінні фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, за адресою:          м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34; тел. (0552) 26-36-13.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь