Горностаївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області повідомляє
Ботулізм. Профілактика ботулізму
Ботулізм – захворювання, яке викликається продуктами, зараженими паличками ботулізму. Збудник – анаероб широко поширений в природі, тривалий час може перебувати в ґрунті у вигляді спор. Потрапляє з ґрунту, з кишківника сільськогосподарських тварин, а також деяких прісноводних риб на різні харчові продукти – овочі, фрукти, зерно, м’ясо і т.д. Спори витримують кип’ятіння до 5 годин. При домашньому консервуванні продуктів спори не знищуються!
Без доступу кисню, наприклад, при консервуванні продуктів, бактерії ботулізму починають розмножуватися й виділяти токсин, який є найсильнішою бактеріальною отрутою. Він не руйнується кишковим соком, а деякі його типи (токсин типу Е) навіть посилює свою дію. Зазвичай токсин накопичується в таких продуктах як консерви, солона риба, ковбаса, шинка, гриби, приготовлені з порушенням технології, особливо в домашніх умовах.
Симптоми.
Інкубаційний період триває від 2-3 годин до 1-2 днів. Початкові ознаки – загальна слабкість, незначний головний біль. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше – завзяті запори, що не піддаються дії клізми і проносних.
При ботулізмі уражається нервова система (порушення зору, ковтання, зміна голосу). Хворий бачить всі предмети, як би, в тумані, з’являється роздвоєння в очах, зіниці розширені, причому одна ширше іншої. Часто відзначається косоокість, птоз – опущення верхнього повіка одного з очей. Іноді спостерігається відсутність аккомодаціі – реакції зіниць на світло. Хворий відчуває сухість у роті, голос у нього слабкий, мова невиразна. Температура тіла нормальна або трохи підвищена (37,2°-37,3° С), свідомість збережено. Усі хворі підлягають негайній госпіталізації
Профілактика.
Суворий санітарний нагляд за харчовою індустрією: вилов риби – її сушіння, копчення, консервування, забій худоби та переробка м’яса.
Виконання санітарно-гігієнічних вимог обов’язкове і при домашньому консервуванні. Небезпеку представляють консервовані гриби, недостатньо очищені від землі, де можуть зберігатися спори; м’ясні та рибні консерви з бомбажних (здуття) консервних банок. Категорично заборонені продукти з ознаками їх недоброякісності – вони володіють запахом гострого сиру або прогірклої олії.