Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Горностаївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області повідомляє

Дата: 26.06.2019 14:00
Кількість переглядів: 583

Фото без опису

Ботулізм. Профілактика ботулізму

 

Ботулізм – захворювання, яке викликається продуктами, зараженими паличками ботулізму. Збудник – анаероб широко поширений в природі, тривалий час може перебувати в ґрунті у вигляді спор. Потрапляє з ґрунту, з кишківника сільськогосподарських тварин, а також деяких прісноводних риб на різні харчові продукти – овочі, фрукти, зерно, м’ясо і т.д. Спори витримують кип’ятіння до 5 годин. При домашньому консервуванні продуктів спори не знищуються!

Без доступу кисню, наприклад, при консервуванні продуктів, бактерії ботулізму починають розмножуватися й виділяти токсин, який є найсильнішою бактеріальною отрутою. Він не руйнується кишковим соком, а деякі його типи (токсин типу Е) навіть посилює свою дію. Зазвичай токсин накопичується в таких продуктах як консерви, солона риба, ковбаса, шинка, гриби, приготовлені з порушенням технології, особливо в домашніх умовах.

Симптоми.

Інкубаційний період триває від 2-3 годин до 1-2 днів. Початкові ознаки – загальна слабкість, незначний головний біль. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше – завзяті запори, що не піддаються дії клізми і проносних.

При ботулізмі уражається нервова система (порушення зору, ковтання, зміна голосу). Хворий бачить всі предмети, як би, в тумані, з’являється роздвоєння в очах, зіниці розширені, причому одна ширше іншої. Часто відзначається косоокість, птоз – опущення верхнього повіка одного з очей. Іноді спостерігається відсутність аккомодаціі – реакції зіниць на світло. Хворий відчуває сухість у роті, голос у нього слабкий, мова невиразна. Температура тіла нормальна або трохи підвищена (37,2°-37,3° С), свідомість збережено. Усі хворі підлягають негайній госпіталізації

Профілактика.

Суворий санітарний нагляд за харчовою індустрією: вилов риби – її сушіння, копчення, консервування, забій худоби та переробка м’яса.

Виконання санітарно-гігієнічних вимог обов’язкове і при домашньому консервуванні. Небезпеку представляють консервовані гриби, недостатньо очищені від землі, де можуть зберігатися спори; м’ясні та рибні консерви з бомбажних (здуття) консервних банок. Категорично заборонені продукти з ознаками їх недоброякісності – вони володіють запахом гострого сиру або прогірклої олії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь