A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Горностаївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області повідомляє

Дата: 26.06.2019 14:00
Кількість переглядів: 537

Фото без опису

Ботулізм. Профілактика ботулізму

 

Ботулізм – захворювання, яке викликається продуктами, зараженими паличками ботулізму. Збудник – анаероб широко поширений в природі, тривалий час може перебувати в ґрунті у вигляді спор. Потрапляє з ґрунту, з кишківника сільськогосподарських тварин, а також деяких прісноводних риб на різні харчові продукти – овочі, фрукти, зерно, м’ясо і т.д. Спори витримують кип’ятіння до 5 годин. При домашньому консервуванні продуктів спори не знищуються!

Без доступу кисню, наприклад, при консервуванні продуктів, бактерії ботулізму починають розмножуватися й виділяти токсин, який є найсильнішою бактеріальною отрутою. Він не руйнується кишковим соком, а деякі його типи (токсин типу Е) навіть посилює свою дію. Зазвичай токсин накопичується в таких продуктах як консерви, солона риба, ковбаса, шинка, гриби, приготовлені з порушенням технології, особливо в домашніх умовах.

Симптоми.

Інкубаційний період триває від 2-3 годин до 1-2 днів. Початкові ознаки – загальна слабкість, незначний головний біль. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше – завзяті запори, що не піддаються дії клізми і проносних.

При ботулізмі уражається нервова система (порушення зору, ковтання, зміна голосу). Хворий бачить всі предмети, як би, в тумані, з’являється роздвоєння в очах, зіниці розширені, причому одна ширше іншої. Часто відзначається косоокість, птоз – опущення верхнього повіка одного з очей. Іноді спостерігається відсутність аккомодаціі – реакції зіниць на світло. Хворий відчуває сухість у роті, голос у нього слабкий, мова невиразна. Температура тіла нормальна або трохи підвищена (37,2°-37,3° С), свідомість збережено. Усі хворі підлягають негайній госпіталізації

Профілактика.

Суворий санітарний нагляд за харчовою індустрією: вилов риби – її сушіння, копчення, консервування, забій худоби та переробка м’яса.

Виконання санітарно-гігієнічних вимог обов’язкове і при домашньому консервуванні. Небезпеку представляють консервовані гриби, недостатньо очищені від землі, де можуть зберігатися спори; м’ясні та рибні консерви з бомбажних (здуття) консервних банок. Категорично заборонені продукти з ознаками їх недоброякісності – вони володіють запахом гострого сиру або прогірклої олії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь