A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Налагоджена комунікація з органами місцевого самоврядування, як запорука своєчасного надання правових послуг

Дата: 18.02.2019 14:32
Кількість переглядів: 563

Каховський МЦ з надання БВПД розпочав свою роботу 01 липня 2015 року. До його складу входить 9 бюро, а його юрисдикція розповсюджується на 9 районів області, а саме: Великолепетиський, Верхньорогачицький, Генічеський, Горностаївський, Іванівський, Новотроїцький, Нижньосірогозький, Новокаховський, Чаплинський в яких знаходяться його відокремлені відділи - бюро правової допомоги.

         Така структура допомагає мешканцям вищезазначених районів безперешкодно отримати безоплатну кваліфіковану юридичну допомогу.

         Окрім надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги діяльність, як відділів так і Центру спрямована на правопросвітництво мешканців міст та районів з метою підвищення рівня правової обізнаності щодо своїх прав і обов’язків та способів їх захисту. Значною мірою в цій діяльності сприяє налагоджена комунікація з органами місцевого самоврядування та влади на місцях перед якими Центр та його бюро щоквартально звітують про свою роботу.

         На території юрисдикції Каховського МЦ з надання БВПД знаходиться 15 ОТГ, 74 сільських та 11 селищних рад, 4 міста, з якими налагоджено співпрацю, як через підписання програм з надання БПД так і через укладення меморандумів про співпрацю, що значною мірою сприяє вивченню правових потреб громад та вчасному наданню правової допомоги їх жителям. У відсотковому відношенні цифра становить 90% підписаних меморандумів про співпрацю між органами місцевого самоврядування та владою на містах і ця робота триває.

         Так, у 2018 році Каховським місцевим центром з надання БВПД та бюро правової допомоги, що є його відокремленими структурними підрозділами, було зареєстровано 9922 звернень клієнтів,  особам було надано правову консультацію 9250,  694 з них написали письмову заяву про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

         В результаті розгляду письмових заяв про надання БВПД, було прийнято рішень 662 про надання БВПД та надано  доручення адвокатам 453 та  видано довіреностей 245 штатним працівниками (представництво клієнта в суді або оформлення процесуальних документів).

             У минулому році клієнти зверталися частіше з наступних питань: інших цивільних 2777; спадкове 1192; сімейне 1696; соціальне забезпечення 605; договірне 474; земельне 456; виконання судових рішень 283; трудове 388; житлове 835; адміністративне 344; інших питань 805; медичне 34; неправих питань 131.

Крім цього, місцевим центром спільно з бюро правової допомоги було:

         здійснено 115 виїздів мобільних пунктів та забезпечено діяльність 229 дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги;

 

         загальна кількість осіб, яка звернулася за отриманням консультації та роз’яснень під час виїздів мобільних та діяльності дистанційних консультаційних пунктів склала 1296 осіб, в тому числі 579 особи звернулися за отриманням правових консультацій та роз’яснень до мобільних консультаційних пунктів та 601 осіб до дистанційних пунктів доступу до БПД. Цікавий факт того, що постійно розширюється кількість точок доступу мешканців Херсонського краю до безоплатної правової допомоги. Окрім місцевих центрів та бюро правової допомоги створено та успішно функціонують дистанційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги та мобільні консультаційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги.

 

         надано методичну допомогу 125 органам місцевого самоврядування та 73 установам — провайдерам БПД (громадським організаціям, волонтерським рухам, юридичним особам приватного права), з якими налагоджено співпрацю щодо надання безоплатної правової допомоги;

 

         проведено  933 правопросвітницьких заходів;

 

розміщено у ЗМІ 147 інформаційних матеріалів з питань надання БВПД;

 

         40 клієнтам надано доступ до електронних сервісів Мін'юсту.

 

         Як приклад належної комунікації на місцях є робота фахівців Верхньорогачицького (Яценко Людмили,) Генічеського (Волвенко Валентини) та Великолепетиського (Кривов’яз Юлії) бюро правової допомоги якими спільно з органами місцевого самоврядування прийнято 3 програми про надання безоплатної правової допомоги жителям цих районів, що передбачають організацію та проведення семінарів, тренінгів, інших  правопросвітницькіх заходів для мешканців громад, з метою підвищення їх правових знань.

         Регулярна робота постійно діючих дистанційних пунктів консультування забезпечена на територіх всіх районів, які відносяться до юрисдикції Каховського МЦ з надання БВПД.

 

         Працівниками Каховського МЦ з надання БВПД за результатами вивчення правових потреб громад щокварталу оновлюється карти правових потреб, що в свою чергу сприяє плануванню роботи з урахуванням цих потреб клієнтів.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Крім того, за рекомендаціями Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області фахівцями Центру проводяться виїзди до всіх бюро правової допомоги і виїзні правові десанти.

Фото без опису

В тісній співпраці і за підтримки органів місцевого самоврядування та влади на місцях Каховським МЦ з надання БВПД налагоджено роботу щодо запровадження довгострокових спільних правопросвітницьких проектів з категорією «діти» під назвою «Школа правознавців» яка спрямована на підвищення загального рівня правової культури та набуття школярами необхідного рівня правових знань, формування у них поваги до права та популяризації правової поведінки.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

З метою вивчення потреб дітей, та своєчасного надання безоплатної правової допомоги, фахівці Каховського МЦ з надання БВПД на постійній основі беруть участь у комісії по захисту прав дітей. Зокрема активну участь в цій роботі приймають керівники Поляков Руслан, Ведмецький Юрій, Цупра Костянтин.

Фото без опису

Фото без опису

Також,  працівниками Каховського МЦ з надання БВПД серед жителів громад ведеться робота про можливість отримати правову консультацію кожному громадянину самостійно скориставшись довідковo-інформаційною платформою правових консультацій «WikiLegalAid», в якій міститься більше 1400 консультацій з найактуальніших правових питань і кожен охочий може знайти необхідну йому інформацію.

Фото без опису

Скористатись послугами довідковo-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid» можна за посиланням:

https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B0


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь