A A A K K K
для людей із порушенням зору
Горностаївська громада
Херсонська область, Каховський район

Головне Управління ДСНС України у Херсонській області інформує стосовно лісових пожеж в регіоні та заходів їх запобігання!

Дата: 22.06.2018 22:03
Кількість переглядів: 721

Служба порятунку Херсонщини занепокоєна ситуацією, що виникла у природних екосистемах області. Вже цього року 80 разів горів ліс на площі понад 600 га. Найбільшою стала пожежа, що виникла 28-го травня на території Раденського лісництва Олешківського району. Остаточно ліквідувати пожежу вдалося вранці 2-го червня. За цей час вигоріло 580 га лісу, з яких 265 га верхового.

Такі пожежі наносять потужну шкоду екосистемі, адже при цьому зменшується лісовий фонд області. Провівши аналіз причин виникнення пожеж у лісах висновок такий, що переважна їх більшість виникає внаслідок навмисних підпалів. Про це свідчить переконливий факт – займання виникають у кількох місцях одночасно і, як правило, у вітряну погоду, в лісових масивах, де пошкоджена верховою пожежею деревина має промислову цінність.

Хто ж підпалює ліс? Так чинять ті, у кого, напевне, немає нащадків у цій країні, хто живе одним днем. Тож їм байдуже, якщо  ліс на Херсонщині зникне і наш край перетвориться на   пустелю з піщаними буревіями. І що прикро, разом з деревами і травами зникне багато тварин і мікроорганізмів. Ліси небезпідставно називають легенями планети. Адже за один сонячний день гектар лісу поглинає з повітря 120-280 кг вуглекислого газу і виділяє 180-200 кг кисню. Одне дерево середньої величини виробляє достатню для дихання трьох людей кількість кисню. Гектар хвойного лісу затримує 40 тонн пилу.

Ліси мають величезний вплив на клімат і стан ґрунтів. Влітку під час дощів і злив дерева затримують вологу на листі і гілках; восени – в опалому листі, мохах і кореневищах. Повертають дерева вологу поступово шляхом випаровування її назад в атмосферу, де утворюються хмари, які знову перетворюються в опади у вигляді дощу. Взимку ліси акумулюють сніг і не дають йому змогу швидко танути до настання весни. Без лісів вода талого снігу і дощів швидко стікає в русла струмків і річок, розмиваючи при цьому ґрунт, утворюючи яри, а також спричиняє затоплення нижче за течією. Волога, надходячи до річок, майже не випаровується назад у повітря, внаслідок цього часто починаються засухи.

Зважаючи на все це, мимоволі замислюєшся над жорстоким ставленням до дерев. Адже лісові масиви знищуються за лічені дні, а відновлення триває десятиріччями.  Отож відновлювати екологічний баланс дуже складно. Час усвідомити, що споживацький підхід до навколишнього середовища бумерангом може обернутися і для самої людини. Бо вона є частиною природи.

Що ж робити? Для початку потрібно призупинити процес знищення і засмічення всього живого довкола і грамотно та відповідально користуватися природою. Вже зараз ми зобов’язані радикально змінити своє ставлення до лісів і подумати над тим, як зберегти й примножити наше лісове багатство. Тож почнімо з найменшого. На Херсонщині і в Україні в цілому встановився найвищий 5-ий клас пожежної небезпеки. І в цей період суворо заборонено заходити та в’їжджати у лісові масиви. Тож кожен із нас має  дослухатися до цього розпорядження, його дотримуватися, пильнувати, щоб так само чинили й інші. Про факти порушень повідомляйте поліцію. Давайте разом дбати про те, що залишимо своїм дітям та онукам.

 За метеріалами ГУ ДСНС України в Херсонській області.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь